Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co Petr Kellner sleduje koupí Novy? Nabízejí se dvě možnosti

PPF. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
PPF. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Na odkup vydavatelství Mafra Andrejem Babišem se dodnes vzpomíná jako na klíčový okamžik ve vývoji českých médií. Koupě nejsledovanější soukromé televize Nova nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem se stane minimálně stejně významným milníkem. Formou otázek a odpovědí přibližujeme kontext celé transakce.

Proč Američané Novu prodávají?

PPF nekupuje jen českou Novu, ale celou skupinu CME. Tato společnost má televize i na Slovensku, ve Slovinsku, v Rumunsku a Bulharsku. Vlastní ji americká telekomunikační společnost AT&T, která ji loni koupila v balíku s celou mediální skupinou WarnerMedia. Zbytek akcií se obchoduje na pražské a newyorské burze.

AT&T je druhým největším americkým mobilním operátorem, největším provozovatelem pevných linek, provozuje také kabelovou televizi. Spojením se tak může sloučit silná infrastrukturní síť se silným obsahem – ve stáji WarnerMedia je například televize HBO.

K prodeji došlo loni a od té doby si manažeři AT&T lámou hlavy nad tím, jak celou mediální společnost přestavět.

V březnu noví majitelé CME oznámili „přezkum strategických možností“, včetně případného prodeje firmy. Ve stejné době se začaly objevovat spekulace, že se o CME zajímá i Kellnerova PPF.

Proč Kellner kupuje Novu?

Existují dvě základní vysvětlení. Obchod dává

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Média

Petr Kellner

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější