Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chcete mít v týmu míň nemocných? Mluvte s nimi o životosprávě

Dobrá zpráva je, že většině potíží se dá předejít zdravým jídlem a péčí sama o sebe. Ani vrozené náchylnosti k nemocem se pak vůbec nemusejí projevit.

Naše zdraví je především v našich rukách. Nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích jsou chronické choroby. Těm jde zpravidla účinně předcházet, ty vzniklé léčit a nebo je minimálně podpořit jejich léčbu zdravým životním stylem.

Ještě poměrně nedávno se učilo, že každý po svých předcích podědí nějaké nemoci a že s dědičností se moc dělat nedá. Studie z poslední doby ale ukazují něco jiného. Je sice pravda, že geny jsou po staletí neměnné, ale to, jestli se projeví, nebo ne, záleží z velké části na našem každodenním rozhodování.

Nemoc se zpravidla projeví až po aktivaci genů nezdravým chováním. A co našemu tělu škodí? Známí pachatelé, jako kouření, nadbytek alkoholu nebo přejídání se. Nedávný výzkum pak dokonce říká, že přílišné sezení je podobně špatné jako kouření. Háček je v tom, že každý člověk může mít svůj spouštěč někde jinde, a proto se musí chránit na všech frontách. A co nám prospívá? Kvalitní strava, dostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu, kvalitní a dostatečný spánek. Dobří přátelé a dobrá nálada.

Podpořte proto své zaměstnance a kolegy v té nejlepší péči o sebe sama. Prvním krokem může být předání detailních doporučení, jak na to, pomocí mého online kurzu na Seduo.cz, který jim můžete pořídit.

Margit Slimáková
specialistka na zdravotní prevenci a výživu

Firemní vzdělávání pro zaměstnance – Seduo.cz

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější