Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zapomeňte na trable s prezidenty, je tady film Staříci

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Dnes si vše důležité do notesu zapsal Ivan Adamovič.

U nás o nás

Myslíme si, že otrokářství ve vyspělých zemích skončilo občanskou válkou ve Spojených státech. Ale kdepak, otroky svého druhu potkáváme i na našich ulicích, možná dokonce v našich kancelářích po pracovní době. Ukrajince. Mnozí z nich tu žijí v zajetí mafií, na které musejí vydělávat. S družkou jednoho z nich se setkala Petra Procházková. Až si přečtete její příběh, možná se budete na ukrajinské uklízečky dívat jinýma očima.

Jenže na českém trhu chybí půl milionu pracantů a levné pracovní síly je třeba, zjišťoval Prokop Vodrážka. Popisuje také, jak fungují kvazi-agentury, které u nás Ukrajince „zaměstnávají“.

V roce 2023 se mají konat prezidentské volby. Opozice středopravých stran přemítá o kandidátovi a nevylučuje, že si na prezidentskou kampaň najme stejnou agenturu, jakou použila prezidentka Slovenska.

Současný český prezident mezitím zaskočil i své okolí, když prohlásil, že nemocnice, kam se uchýlil k pobytu, zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Nemocnice i prezidentův mluvčí to opravují na „výsledky aktuálních vyšetření“. Komentujeme také dnešní prezidentův projev ve Sněmovně.

O místopředsedovi Pirátské strany Jakubu Michálkovi jsme nedávno psali, že je obviňován z nepotismu. Výhrady k jeho vztahům se stranickými kolegy se množí, jak zjišťovala Barbora Janáková a Jakub Zelenka. Michálek dnes odpoledne oznámil, že po vypršení mandátu na místopředsedu znovu kandidovat nebude.

Černošice se málem dostaly na mapu světa, neboť tamní odbor přestupků dvakrát konstatoval, že předseda vlády je v konfliktu zájmů a spáchal přestupek. Přinášíme rozhovor se starostou Černošic. V právních kličkách se prý nevyzná, ale jako občan má jasno, že premiér ve střetu zájmů je.

K zahraničním událostem se dostaneme oslím můstkem přes české letce za druhé světové války. Jde konkrétně o Josefa Stacha z legendární 311. perutě. Ten přesně dnešního dne, ale v roce 1943, svedl nejneuvěřitelnější letecký souboj se sedmi německými stíhači a vyvázl bez jediného zásahu. Popisuje Jan Wirnitzer.

Z ciziny a kultury

Osm dní před třetím termínem brexitu zůstává otevřeno všech pět variant, co se bude dít. V celém tom napnelismu a zamotanině vám zkouší udělat jasno Jan Kudláček.

Vladimir Putin se snaží být spojencem všech stran turecko-syrského konfliktu. Podařilo se mu každopádně získat kontrolu nad částí hranice významného člena NATO, píše Petra Procházková.

Donald Trump je zase o krůček blíž k impeachmentu, velvyslanec USA v Kyjevě vypověděl, jak prezident využívá zahraniční politiku pro svůj prospěch. Sleduje Kirill Ščeblykin.

Trochu v nás hrklo, když nám přišel příspěvek od Martina Konvičky, leč v Německu žijící filolog má šanci toto jméno rehabilitovat. Poslal nám článek o tom, že novodobé, poněkud krkolomné lidové spojení slov typu „protože Ostrava“ není ani typicky české, ani úplně novodobé.

Na závěr se trochu zkulturníme. Autor tohoto Notesu vám přináší recenzi na novou knihu Biancy Bellové Mona. V knize se podíváme do nejmenované asijské země, která je pohlcována džunglí a nesvobodou. A renomovaná filmová kritička Alena Prokopová je nadšená z filmu Staříci, který sice vychází z klišé určitých filmových žánrů, ale všechna je porušuje.

Komerční sdělení: Bezpečnostních hrozeb na internetu výrazně přibývá. V roce 2017 jich bylo detekováno 611 tisíc za jediný den, loni už šlo denně zhruba o více než 950 tisíc. I proto se klíčovou zbraní v boji s kybernetickou kriminalitou stává umělá inteligence. (Zadavatel: Vodafone)

Stroj času

Obálka zítřejších novin již dnes:

– Babiš pomohl své firmě k 175 hektarům státní půdy
– Šéf ČSSD Hamáček v rozhovoru mluví o nezávislosti justice a České televize
– Putin se s pomocí „tankové diplomacie“ snaží vrátit Rusko tam, kde byl SSSR
– Trump zneužil americkou zahraniční politiku, tvrdí velvyslanec USA v Kyjevě
– Moje generace vidí svoji budoucnost temně, říká další zástupce dětí Husákových dětí
– Prostor NoD Roxy uvádí neurvalou metagrotesku Všechno, co v nás zkurvili komunisti
– Programovací jazyk COBOL vznikl před 60 lety, závisí na něm ale celý svět
– Příběh o českých letcích, kteří odolali sedminásobné přesile luftwaffe

Jinde

YouTube automaticky maže násilný obsah ze svých serverů. Syrský aktivista upozorňuje na problém, že spolu s ním maže i cenné záznamy o válečném násilí na civilistech, které tam aktivisté ukládají.

Britská policie našla v návěsu kamionu na jihovýchodě Anglie 39 mrtvých těl. Řidič byl zadržen. Policie neoznámila, zda šlo o migranty.

Internetový obchod Mall.cz má problém. Uniklo téměř tři čtvrtě milionu e-mailových adres a hesel jeho klientů. Jeden z poškozených na firmě již vysoudil odškodnění 10 000 korun.

Jsme o něco blíže singularitě, stavu, kdy přestaneme rozumět našim počítačům? Google dnes oznámil, že dosáhl „kvantové nadřazenosti“, což je stav, kdy kvantový počítač zjevně předčí výkon těch nejvýkonnějších supercomputerů. Aktuálně prý během tří minut a dvaceti vteřin vyřešil úlohu, kterou by nejvýkonnější „klasický“ počítač světa Summit řešil 10 000 let.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější