Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda si kupuje popularitu, hřímal kvůli rozpočtu Kalousek. Zeman zrecykloval starší projevy

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zatímco prezident Miloš Zeman chválil ve Sněmovně ministryni financí Alenu Schillerovou a v projevu zopakoval i řadu svých tradičních témat, opozice varovala, že rozpočet na příští rok zemi nepřipraví na recesi a ochlazení ekonomiky. Po deseti hodinách jednání nakonec vládní koalice s pomocí hlasů komunistů rozpočet protlačila. Zvedlo pro něj ruku 100 poslanců a proti bylo 78 zástupců opozice.

Poslanci začali schůzi projednáváním státního závěrečného účtu za loňský rok a v té souvislosti vládě bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vyčetl, že ačkoli se ekonomice „výjimečně daří“, mandatorní výdaje rostou rychleji než příjmy.

„Je to cesta, která zvyšuje riziko budoucnosti. Je to cesta, která si na úkor budoucnosti našich občanů nakupuje aktuální vládní popularitu,“ prohlásil a zdůraznil, že pro takové rozpočty TOP 09 nikdy nehlasovala.

Kalousek také upozornil na větu z usnesení kontrolního výboru o tom, že se snižuje odolnost státního rozpočtu vůči budoucímu ochlazení ekonomiky.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík zase oponoval šéfce státní kasy, že příjmy rozpočtu rostou díky kontrolnímu hlášení a EET. Tedy dvěma „zaklínadlům“ současné vlády.

„Na dani z přidané hodnoty, na kterou nejvíce cílí kontrolní hlášení a EET, jste vybrali méně, než kolik jste plánovali,“ uvedl Ferjenčík s tím, že skutečným zdrojem státního rozpočtu jsou daně z příjmu fyzických osob a výběr sociálního, tedy důchodového pojištění.

Solární baroni i klimatičtí alarmisté

Vzápětí se poprvé od svého pobytu v nemocnici objevil na veřejnosti prezident Miloš Zeman. Rozpočet přijel podpořit namísto premiéra Andreje Babiše, který jej zastupuje při návštěvě u japonského císaře.

Na plénu Zeman zopakoval, že pokud Sněmovna rozpočet schválí, podepíše ho. „Na druhé straně i přátelská kritika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější