Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politika Pirátů pro linuxovou generaci: přibližná shoda názorů, spolupráce a snaha zlepšovat produkt

Argumenty Petra Koubského: Piráti obsazují důležité posty formou výběrového řízení, nikoli dosazením osvědčených a zkušených členů, které ostatně často ani nemají. Na rozdíl od redakčního kolegy, na jehož polemiku odkazuji v textu, jsem přesvědčen, že je to správné.

Nechme stranou otázku, proč a zda vůbec má stát, kraj či obec vlastnit nějaké firmy. Je zásadní a vlastně bych raději řešil ji, vyjděme však ze stavu, který existuje a jistě ještě nějakou dobu existovat bude. Stát a samosprávy jsou majiteli či spolumajiteli četných firem. Právem a povinností (hlavně povinností!) vlastníka je takovou firmu řídit. Tím pádem musí obsadit posty statutárních orgánů lidmi, které si vybere. Jak je vybírat?

Nejsem politický komentátor, jsem tomu z duše rád a dopřávám si luxus nestarat se o spoustu věcí. Tím pádem jsem se až v neděli dověděl, že když Piráti hledají člověka na jakoukoli práci pro stranu, činí tak formou výběrového řízení, které je vždy vypsáno veřejně na webu.

Dozvěděl jsem se to z článku v našich vlastních novinách. V původní verzi nebyl formulován dobře a mohl působit dojmem, že Piráti v Brně jsou spolek politických diletantů, které zaskočil jejich vlastní úspěch a teď narychlo shánějí lidi. Schytali jsme za to kritiku, podle mě zaslouženou, reagovali jsme na ni, uznali chybu, text je opravený a na konci je připojena redakční omluva.

A když je toto vyřízeno, můžeme se vrátit k původní otázce. Brněnská organizace Pirátů tedy hledá formou výběrového řízení lidi, kteří ji budou zastupovat ve velkých městských firmách (Dopravní podnik, Brněnské komunikace, Veletrhy Brno, teplárny, vodovody a kanalizace apod. – tedy vesměs těžké váhy, kritická infrastruktura města), kterým se svěří velké odpovědnosti a pravomoci (a budou za to brát peníze, což je pro leckoho ten nejpochopitelnější a nejdráždivější aspekt věci). Dělají to Piráti správně?

Ano, velmi správně, říkám já. Podotýkám, že o Brně a tamní politice nevím nic, neznám konkrétní lidi, zabývám se otázkou v obecné rovině, která je podle mě důležitější.

Je dobře známo, že dnes jsou pozice v městských firmách především formou odměny pro zasloužilé členy vítězných politických stran. Jestli mají výrazy „dostat se k lizu“ a „ke korytu“ v politice nějaký konkrétní význam, pak právě tento. V Praze to dobře známe, jména univerzálních stranických odborníků na cokoli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější