Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ze začátku Messi vůbec nemluvil, vzpomíná fotbalista, který vyrůstal se současnými hvězdami Barcelony

Někdejší spoluhráči Lionel Messi (vlevo) a Gerard Piqué při tréninku Barcelony. Foto: ČTK
Někdejší spoluhráči Lionel Messi (vlevo) a Gerard Piqué při tréninku Barcelony. Foto: ČTK

V pražském Edenu se dnes večer podruhé v kariéře představí jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. Argentinec Lionel Messi s největší pravděpodobností přivede Barcelonu ve večerním duelu proti Slavii na hřiště jako kapitán, vždyť v katalánském klubu působí už od konce roku 2000. Právě tehdy se poprvé potkal se spoluhráčem Llorencem Rierou, který v rozhovoru pro Deník N popisuje mimo jiné i vzestup fotbalistů z akademie La Masia narozených v roce 1987.

Před sedmnácti lety Barcelona vypadla v Lize mistrů ve čtvrtfinále, když nestačila na Juventus Turín. V lize poté tým okolo Franka de Boera, Luise Enriqueho či Patricka Kluiverta skončil až na šestém místě. Z pohledu A-týmu katalánského klubu tak šlo o velmi neúspěšný ročník, vždyť hůře skončila Barcelona v lize naposledy během druhé světové války.

Jenže právě v sezoně 2002/2003 se naplno projevila síla hráčů týmu Cadete A, tedy fotbalistů do patnácti let. Fotbalisté narození v roce 1987 tehdy válcovali soupeře a celý ročník zakončili bez jediné porážky se všemi trofejemi, které může výběr do patnácti let v Katalánsku i v celém Španělsku získat.

V akademii Barcelony rostli hráči, kteří jen o několik let později převzali vůdčí role i v prvním týmu slavného klubu. S Lionelem Messim, Francescem Fábregasem a Gerardem Piquém v La Masii působil také Llorenc Riera přezdívaný Sito.

Rodák z městečka Manacor, které leží na západě ostrova Mallorca, přišel do akademie v roce 2000. Tedy ve stejném období jako argentinský fenomén. Zatímco Riera to dotáhl „pouze“ do „B“ týmu Barcelony, Messi, Piqué, Fábregas nebo Victor Vazquez se dočkali i zápasů před vyprodaným Nou Campem.

https://twitter.com/MikolajczakSz/status/1095680726488489984

Vzpomenete si, kdy jste se poprvé potkal s Lionelem Messim?

Na to si vzpomínám moc dobře, protože jsme přišli do Barcelony – do nejlepšího klubu na světě – ve stejném roce. Byli jsme v šatně a všichni se divili, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější