Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neřeklo se, že král je nahý, i když to všichni vidí. Premiér je ve střetu zájmů, říká starosta Černošic

Starosta Černošic Filip Kořínek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Starosta Černošic Filip Kořínek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Rozhodnutí středočeského krajského úřadu ve věci údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše je formalistické a odbíhá od jádra. V rozhovoru pro Deník N to říká starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické). Byl to právě tamní odbor přestupků, který dvakrát konstatoval, že předseda vlády je ve střetu zájmů a spáchal přestupek. Kořínek opakovaně zdůrazňuje, že žádné rozhodnutí číst nemohl a nečetl, jako občan má prý ale jasno: „Premiér je ve střetu zájmů.“

Když středočeský krajský úřad pravomocně zastavil řízení o tom, jestli premiér Andrej Babiš je, nebo není ve střetu zájmů, co jste si pomyslel?

Nečekal jsem, že by Středočeský kraj potvrdil rozhodnutí našeho úřadu a konstatoval, že bylo rozhodnuto správně a přestupek se stal. Čekal jsem, že nám to opět vrátí k přepracování, protože na těch asi dvaceti stranách rozhodnutí našeho městského úřadu se samozřejmě vždycky najde něco, co lze zpochybnit. Vlastně mě překvapilo, že to rovnou zastavili.

Čekal jste, že proběhne minimálně ještě jedno úřední kolečko, kvůli technickým věcem?

Je potřeba říct, že neznám obsah rozhodnutí. Nečetl jsem ani první, ani druhé rozhodnutí našeho úřadu a nečetl jsem ani jedno rozhodnutí krajského úřadu. Z mého pohledu občana se ten případ rozplizl do velkého slovíčkaření, souboje právních argumentů nebo řešení pohledů na tu věc. Odběhlo se od jádra. A ve chvíli, kdy právníci vytvářejí desítky stran textu, přestává to pro člověka být srozumitelné. Vždycky se najde cesta, jak nějaké rozhodnutí zpochybnit.

Když jste mluvil o slovíčkaření a rozpliznutí, krajský úřad byl podle vás moc formalistický?

Jejich rozhodnutí jsem nečetl, prolistoval jsem ho. Mimo jiné jsem si v něm všiml podtržené věty, že předmětem posuzování krajského úřadu nebylo, jestli pan premiér je, nebo není ve střetu zájmů, ale jestli došlo k přestupku. A rozhodli, že k přestupku nedošlo.

Už jen tohle ukazuje, že to vnímáme v jiné rovině. Podle mě je důležité, jestli premiér je, nebo není ve střetu zájmů. Jestli by pan Babiš případnou pokutu zaplatil, nebo nezaplatil, mi připadá méně důležité než samotná skutečnost, že cílem zákona (o střetu zájmů, pozn. red.) bylo ochránit nezávislost médií jako důležité součásti demokratického systému. Média, která spadají pod svěřenské fondy, jsou vnímána tak, že spadají pod Agrofert a patří panu Babišovi. Vnímají to tak i lidé, kteří tam pracují, a média tak také vystupují.

Dostala veřejnost odpověď na to, jestli český premiér je ve střetu zájmů a má vliv na média, či nikoli? Zajímá mě, zdali zastavení řízení je správné ukončení případu, jakkoli se nebavím o samotném verdiktu, jestli ano, nebo ne. Je podle vás celá záležitost dořešená?

Já jsem jako občan, komunální politik a demokrat ve skrytu duše doufal, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější