Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček: Babiš říká věci, které lidi chtějí slyšet. Když předsednictví nezvládneme, bude to celonárodní ostuda

Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Deník N říká, že na hospodaření České televize by mohl dohlížet Nejvyšší kontrolní úřad. Zprávy o činnosti a hospodaření veřejnoprávního média za roky 2016 a 2017, které v dolní komoře leží, se prý ale podaří schválit. „Vydrželo to dva roky, tak to ještě nějaký týden vydrží,“ tvrdí. Mluví také o tom, proč premiér Andrej Babiš (ANO) nechce dát víc peněz na české předsednictví Radě EU, a odpovídá na dotaz, zda se bojí o nezávislost justice.

Ve Sněmovně se právě projednávají výroční zprávy České televize. Přes vyjádření Andreje Babiše není jasné, zda projdou, protože hlasování pro hnutí ANO nemá být závazné. Co budete dělat, když neprojdou?

Nebudu spekulovat. Jsem přesvědčen, že dohoda, kterou jsme učinili, platí, tedy že zprávy budou odsouhlaseny. Jedná se o zprávy z let 2016 a 2017, které měli poslanci možnost si už několikrát prostudovat, a tím budu celou věc pokládat za uzavřenou.

Jako krok číslo dvě bychom měli odpovědět na některé výhrady – někdy legitimní – k hospodaření České televize. Zákon je špatně postaven, protože umožňuje na základě zpráv o hospodaření odvolat Radu České televize či vytvořit situaci, v níž rada padne. To je špatně. Věřím, že najdeme shodu v koalici i ve Sněmovně, aby kontrolu hospodaření dělal Nejvyšší kontrolní úřad. Odpadne spousta dotazů a spekulací. NKÚ je nezávislý úřad, tak ať řekne, jak to je.

Pak už byste zprávy nemuseli schvalovat?

Dokud nezměníme zákon o České televizi, zůstane to stejné. Dáme prostor NKÚ, od hospodaření by se oddělily politické výhrady. Můžeme se do budoucna bavit o způsobu volby Rady České televize, ale to je na velkou novelu, k níž bude potřeba společenská diskuse. Každá politická strana to vidí jinak.

Zprávy tam leží už dva nebo tři roky. Dohoda byla, že ve čtvrtek budou schváleny, přesto schváleny nejsou.

Vydrželo to dva roky, tak to ještě nějaký týden vydrží. Pro mě je důležitá shoda a že jsme rozptýlili obavy v mediálním prostoru týkající se dohody mimo vládní koalici. Potvrdili jsme si, že k neschválení zpráv a rozmetání Rady České televize nedojde.

Nicméně poslanec ANO Pavel Juříček si nechal připravit „audit“, který má dokázat, že Česká televize špatně hospodaří.

Pan Juříček je velice specifický poslanec. Pokud vím, je jediný, kdo nehlasoval s klubem ohledně karenční doby. On asi není tím, kdo mluví za hlavní proud v hnutí ANO.

Ale i někteří další poslanci říkali, že zprávy nepodpoří, protože mají k České televizi výhrady.

Nikdy jsme nechtěli a netrvali na tom, aby klub hnutí ANO hlasoval jednomyslně. Jde nám o schválení zpráv a hotovo. Celá pravicová opozice je připravená schválit je, my také, a pokud se přidá většina hnutí ANO, věřím, že problém zmizí.

Vy sám jste před chvílí řekl, že poslanci se s těmi zprávami mohli seznámit už několikrát, tak proč se to pořád nedaří?

Zeptejte se těch, kteří to protahují.

Mě zajímá váš názor. Je to páka na Českou televizi?

Česká televize za svoji historii prožila různé formy kritiky, asi to patří k charakteru veřejnoprávního média. Nemyslím, že Českou televizi někdo někam tlačí. Sněmovna má jednací řád, každý poslanec může říct, co chce. A až všichni řeknou, co chtějí, tak si to odhlasujeme. Ale teď nic nehrozí. Dokud se zprávy projednávají, nic nehrozí.

Ale třeba prezident Miloš Zeman vyzývá ke zrušení koncesionářských poplatků. Dva vaši poslanci pak navrhují společně s bývalými členy SPD, aby z placení koncesionářských poplatků byli vyňati důchodci, lidé s nízkými příjmy a samoživitelky, což je odhadem třetina příjmů České televize. Podle vás to není ohrožení?

Ohrožení by bylo, kdyby někdo chtěl Českou televizi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější