Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zlatý komunisti, volební revoluce a jde to i bez Skandinávců

Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N
Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N

Tak dnešní Notes začněme – alespoň z mého pohledu – tím nejdůležitějším sdělením: Za socialismu bylo lépe. A to je smutné zjištění. Nikoliv však proto, že by to snad byla pravda, ale že si to po třiceti letech života ve svobodné zemi myslí více než třetina spoluobčanů, kteří minulý režim zažili.

Těch překvapivých zjištění je v průzkumu agentury NMS Research, kterou představila společnost Post Bellum, víc. Shrnul a rozebral je kolega Jan Wirnitzer.

Z dnešních zpráv, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal

To patnáctiletá Cecilie Kylarová tehdejší dobu nezažila, tak ji ani moc neřeší. O to víc se zajímá, co se děje kolem ní nyní. Třeba jak se současná hlava českých katolíků postavila k odhalení jejího otce, že jej v mládí zneužívali dva dominikáni, členové řádu, v jehož čele tehdy Dominik Duka stál. Zda to otřáslo její vírou v Boha, i na spoustu dalších věcí se jí ptala Renata Kalenská.

Co všechno dokáží lidé anonymně napsat soudci, který nerozhodl podle jejich představ. A nejde jen o rozzlobené účastníky nějakého sporu (i když i tam se to stává, jak se můžete dočíst), ale třeba reakci na verdikt Ústavního soudu. Jana Ustohalová a Hana Mazancová se ptaly soudců, jaké vzkazy dostávají. Není to sice moc hezké čtení, ale poučné. Vypovídá o tom, jaká je část společnosti, ve které žijeme.

Ministerstvo vnitra chystá revoluci. Ve volbách. Česko je totiž poslední zemí Evropské unie, v níž je možné přijít k urnám během dvou dnů, v pátek po obědě a také v sobotu před ním. Od roku 2021 už bychom, stejně jako ostatní, měli volit jen v jednom dni, a to v pátek. Což nás ale bude od prakticky celého zbytku Unie opět odlišovat. Jak, zjišťoval a další informace sehnal Jan Tvrdoň.

Britský premiér Boris Johnson se s buldočí tvrdošíjností stále nevzdává šance, že se mu podaří vyvést ostrovní království z Evropské unie do konce října. Tedy za devět dní! A vymyšleno to nemá špatně. Více Jan Kudláček.

Od konce 19. století, tedy od dob, kdy si boxeři poprvé navlékli vycpané rukavice, zemřelo v ringu či na následky zranění více než pět stovek z nich. Jen v poslední době čtyři. Proč právě tento sport nechává umírat tolik sportovců a jak by se tomu dalo zabránit? Náš sporťák David Janeczek zjišťoval, co na to odborníci.

Lagom, lykke, hygge… záhadná slova ze severských jazyků, za nimiž se prý skrývá tajemství spokojeného života. A co takové hezké české: pohoda? Co si pod tímto výrazem vlastně našinec vybaví a jak se to liší od představ, které světu nabízejí Skandinávci? Filip Titlbach si uvařil kafíčko, usadil se pod pergolou na zahradě a hluboce se nad tím zamyslel.

Co si mimo jiné přečtete v zítřejší tištěné verzi Deníku N

  • Hledá se nová (česká) Čaputová
  • Vnitro chystá volební revoluci, hlasovat se má v pátek
  • Novodobí otroci z Ukrajiny v Česku
  • Vášáryová: Tradiční rodina nikdy neexistovala, je to jen součást hybridní války o moc

Komerční sdělení: Bezpečnostních hrozeb na internetu výrazně přibývá. V roce 2017 jich bylo detekováno 611 tisíc za jediný den, loni už šlo denně zhruba o více než 950 tisíc. I proto se klíčovou zbraní v boji s kybernetickou kriminalitou stává umělá inteligence. (Zadavatel: Vodafone)

Co dál stojí za povšimnutí:

Dosavadní izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzdal svoji snahu sestavit po volbách novou vládu. Zemi možná čekají již třetí volby v tomto roce, píše Kirill Šceblykin.

Laboratorně vyšlechtěné tkáně mohou mít pocity podobné lidským, varovali vědci. Více na webových stránkách serveru Newsweek.

Šestadvacet multimiliardářů disponuje stejným majetkem jako dalších 3,8 miliardy lidí dohromady, oznámilo Světové ekonomické fórum.

Známý ruský politolog Valerij Solověj varuje, že Putin má mesiášský komplex a pracuje na změně rozložení sil v Evropě. Známý český politický komentátor Alexandr Mitrofanov doporučuje brát varování vážně.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější