Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se kauza Čapí hnízdo probrala k životu aneb Den, kdy se Česko probudilo do noční můry

Zdroj: strach.cz
Zdroj: strach.cz

Reakce stíhala reakci, jedno prohlášení vyvracelo či potvrzovalo druhé, média přinášela stále nová a nová zjištění. A jak se s tím vším vypořádal satirický web strach.cz?

Minulý týden v pondělí večer odstartovala jedna z nejtřeskutějších kauz za posledních 30 let. Připomeňme si, jak probíhal její první den.

6:50
Andrej Babiš křičí, že je to kampáň a že je nevinný. O půl hodiny později se spokojeně probouzí a ještě v posteli si pouští internet.

7:15
Jiří Ovčáček na svém účtu napsal, že všichni novináři jsou fašistická lůza. Ani on ještě nejnovější zprávy nečetl.

8:15
Probouzí se i ostatní politici. Opoziční poslanci začínají plnit sociální sítě prvními reakcemi, vládní poslanci mají číslo na Andreje. Jako obvykle jim hovor padá do telefonního automatu ANO: „Čau lidi! Pokud voláte kvůli koblihám na volby, stiskněte jedničku. Pokud potřebujete něco slíbit, stiskněte dvojku. Pokud voláte kvůli Čapímu hnízdu, stiskněte trojku a po zaznění tónu zavěste.“

10:00
Rannímu chaosu dal řád až virál premiéra Babiše, který nahrál na své pracovní cestě v Palermu. Prohlásil na něm, že většina jeho rodiny je duševně nemocná, čemuž se nelze divit, on sám trpí silnou bezskrupulózností v posledním stadiu a novináři předvádějí hyenismus nejvyššího kalibru, který naposledy zažil, když Agrofert zatočil s drobnými zemědělci.

10:11
Policie ČR oznamuje, že reportáž viděla a bude se jí zabývat. Je pravděpodobné, že si ji pustí ještě jednou, budou ji zastavovat na různých místech, přibližovat obraz, zostřovat, a až přijde náčelník oddělení, určitě si všimne něčeho, co ostatní přehlédli.

10:26
Je svolána první demonstrace, a to na přestávku mezi třetí a čtvrtou hodinou u tělocvičny.

10:39
Národní centrum duševního zdraví, kde pracuje doktorka, která měla léčit Babišova syna, upozorňuje, že zmíněná lékařka Dita Protopopová u nich pracuje pouze na částečný úvazek a prakticky už u nich po dnešku nepracuje.

11:00
Jiří Ovčáček plní své statusy přírodovědou pro první stupeň základních škol: prasata, svině, krávy, supové, červi, vlkodlaci, mimoni. Jeden tweet věnoval i dějepisu: „Hitler! Goebbels! Moravec – Emanuel i Václav! Havel!“ Po chvilce váhání přidal i Stalina, ale později ho pro jistotu smazal.

11:16
Petr Gazdík vyzval předsedu výboru pro bezpečnost Kotena z SPD, aby neprodleně svolal zasedání tohoto orgánu a oživil jednání o Čapím hnízdě. Koten, který v tu dobu neúspěšně bojoval v čepici z alobalu s mikrovlnkou a sáčkem popcornu, odmítl jakékoliv oživovací pokusy.

11:29
TOP 09 vyzvala premiéra Babiše, aby odstoupil. V případě, že tak neučiní, vyzvala ČSSD, aby odešla z vlády. Pokud neodejde z vlády, vyzvala TOP 09 teplárnu, aby přestala dodávat horkou páru do Lidového domu. A pokud i toto selže, jsou poslanci TOP 09 připraveni vytvořit živý řetěz kolem elektrárny, která dodává elektřinu do pražské teplárny.

11:53
Ke kauze se vyjádřili lidovci. Marián Jurečka popisuje, jak ještě včera sledoval celou kauzu v televizi a jak ho mrazilo, když viděl Babiše mladšího, výbuch letadla a potom ty záběry na postřílené vesničany. Bohužel se ukázalo, že Jurečka trávil večer v hospodě, kde štamgasti neustále přepínali televizi. I tak je to prý na rezignaci.

12:03
Psychiatrička Dita Protopopová se rozhodla rezignovat na post zastupitelky Prahy 8. „Je toho na mě moc. Cítím, že už nemůžu vykonávat svou funkci a rozhodla jsem se proto kandidovat na post primátora,“ uvedla ve svém prohlášení, které předala reportérům pod dveřmi.

12:15
Jiří Ovčáček požádal společnost Twitter o navýšení znaků na jeden tweet.

12:20
Před novináře předstoupil předseda ČSSD Hamáček. Namluvil toho hodně, ale neřekl nic. „My počkáme, co nám k tomu pan premiér řekne. Máme na něj hodně otázek, tak snad se s námi bude bavit. Už jsem mu volal, vzal to záznamník, postupoval jsem podle pokynů a zavěsil jsem.“

12:28
Komunisti mají jasno. „Pan Babiš mladší sice vypadá nemocně, ale z naší zkušenosti už víme, že vhodně vedeným výslechem je možné ho přimět k doznání, které si dokonce můžeme připravit předem,“ oznámil Leo Luzar.

12:30
K události se vyjadřují i zahraniční média. Podle ukrajinské agentury Unian „byl syn českého premiéra unesen a nuceně držen na Krymu.“ Podle ruské Gazety je „Krym nádherné místo, kam jezdí na prázdniny i děti premiérů.“

13:00
Reportéři Slonková, Kubík pokračují ve svém seriálu rozhovorů s psychicky nemocnými lidmi. Tomio Okamura jim prozradil, že v případném hlasování o důvěře vládě bude hlasovat proti, ihned poté podepíše koaliční dohodu s ANO a jako člen nové vlády dostane na starosti resort ministra vnitra. Podle jeho výpočtů by stavba plotu kolem České republiky mohla začít už v únoru.

13:06
Poslanci se jednohlasně shodli na svolání mimořádné schůze. Na schůzi chtějí hlasovat o důvěře vládě a pro případ, že by uspěli, mají k dispozici plán B, který jim v zalepené obálce zanechal Jiří Paroubek.

13:30
Společnost Twitter, podle svých slov, vyhověla připomínkám pana Ovčáčka a účet mu zablokovala.

13:52
Faltýnek potvrdil, že stojí za premiérem. „Nechejme to na české policii a na českých soudech. Myslím, že za takových patnáct, dvacet let bude jasné, kdo měl pravdu.“

13:58
Premiér Babiš uspořádal v Palermu tiskovou konferenci. „Natáčet tajně psychicky nemocného člověka je odporné a hnusné,“ prohlásil úvodem a vyhodil Škromacha, který si s ním tajně pořizoval selfíčko.

14:02
„Přísahám na zdraví svých dětí, že můj syn je nemocný,“ prohlásil Andrej Babiš a zopakoval, že se nejednalo o žádný únos. „My jsme chudá rodina, nemůžeme si dovolit ošetřovatelku a sanatorium u moře. Ale na opraváře kol a na Krym jsme našetřili.“

15:40
Kauzu Čapí hnízdo připomíná i Rádio Svobodná Evropa, které se neúspěšně snažit rušit Bezpečnostní výbor instalací několika mikrovlnek na střeše Sněmovny.

16:20
Sjednocená opozice vydala mimořádný společný kalendář na rok 2019. Každý předseda v něm má dva měsíce. Okamura, který dostal únor a listopad, svolal tiskovou konferenci a obvinil na ní ostatní opoziční strany, že mu na příští rok přidělili nejmenší prostor.

17:05
Jiří Ovčáček začal ukazovat své statusy z okna na kartonech od cigaret. Tentokrát jde o lekce anatomie.

18:00
Předseda Sněmovny Vondráček se zamýšlí nad situací, kdyby vláda nedostala důvěru: „Sestavením nové vlády pověří Zeman Babiše. Kdo si myslí, že ne, ten by se měl léčit na Krymu. Babiš udělá kolečko jednání s ostatními stranami a po vnitrostranickém referendu ho opět podpoříme my a komunisti.“

18:35
Vít Rakušan přišel v Českém rozhlase s domněnkou, že díky synovi na Krymu může být český premiér vydíratelný ruskou tajnou službou, která o celém zájezdu určitě věděla a má v Česku velkou moc. Ruský velvyslanec tuto domněnku v živém telefonátu odmítl a vypnul Českému rozhlasu elektrický proud.

19:30
Prezident Zeman se v pořadu Srdcovky TV Šlágr vyjádřil na obranu premiéra Babiše. Podle něj vykazuje tato kampaň jasné znaky jisté politické ubohosti a o politické ubohosti by on sám prý mohl klidně vyučovat. Zároveň popřál Andreji Babišovi pevné nervy do dalších dnů a poslal mu pěknou písničku od Veselé trojky.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější