Deník N

Doživotní diktátor u vynálezu žvýkačky. V čem si drží prvenství Češi?

Skutečný průlom se podařil až v roce 1880 Williamu J. Whitovi, výrobci popcornu z Clevelandu. Ten experimentoval s kukuřičným sirupem, který dokázal absorbovat a udržet příchuť, která do něj byla přidána, a současně se mohl vmíchat do chicle. Tím se dosáhlo toho, že si žvýkačka udržela jistou chuť i při delším žvýkání. Foto: Ben Bateson, Unsplash
Skutečný průlom se podařil až v roce 1880 Williamu J. Whitovi, výrobci popcornu z Clevelandu. Ten experimentoval s kukuřičným sirupem, který dokázal absorbovat a udržet příchuť, která do něj byla přidána, a současně se mohl vmíchat do chicle. Tím se dosáhlo toho, že si žvýkačka udržela jistou chuť i při delším žvýkání. Foto: Ben Bateson, Unsplash

V řadě letošních kulatých výročí je jedno, které se sice týká především Spojených států, ale má i zajímavý český rozměr. Právě před sto padesáti roky se v New Yorku zrodila moderní žvýkací guma. Zde je nutno zdůraznit právě ono moderní – tedy taková, jak ji dnes známe, protože zvyk žvýkat nějaký přírodní produkt pro žvýkání samo je zřejmě starý jako lidstvo samo.

Můžeme použít tradiční odkaz: již staří Řekové… Ti žvýkali mízu z mastikových stromů, které rostou převážně na ostrově Chios. Dodnes tuto svou národní žvýkačku vyrábějí, ale nemohu ji s čistým svědomím doporučit.

Doživotní diktátor a žvýkačky

Vše začalo s generálem Antoniem Lópezem de Santa Anna, který dominoval Mexiku po většinu první poloviny devatenáctého století – jako vrchní velitel armády či jako dvanáctinásobný prezident. Když si při svém posledním prezidentském období udělil titul „doživotní diktátor“, bylo to pro Mexičany příliš. V roce 1954 ho definitivně zbavili moci a krátce nato i vykázali ze země.

To nejhorší však přišlo, když začala vycházet na světlo míra jeho korupce a rozkrádání státního majetku. Byl souzen v nepřítomnosti za vlastizradu a veškerý jeho majetek byl zabaven. Bez práce a bez peněz začal po světě hledat možnosti, jak se opět uchytit. Tehdy se v New Yorku seznámil se všeumělem a příležitostným vynálezcem Thomasem Adamsem.

Bylo to období, kdy rozvíjející se americký průmysl spotřebovával stále více kaučuku, který byl drahý, protože se dovážel až z jihovýchodní Asie. Proto přišel Santa Anna s myšlenkou nahradit jej alespoň zčásti gumovitou substancí z mízy mexických stromů sapodilla zvanou chicle.

Jeho mexičtí příznivci mu do New Yorku nechali dovézt tunu tohoto materiálu a on pověřil Adamse, aby jej upravil do kaučuku blízké podoby. Ten se o to snažil asi rok, ale chicle prostě nebyla pro tyto účely dostatečně pevná.

Psal se rok 1869 a Santa Anna odjel z New Yorku hledat štěstí jinde. Adamsovi po něm zbyly ve skladišti balíky nepotřebné mízy, které se rozhodl

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

V tomto okamžiku nejčtenější