Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

První mrazy jsou pro lidi bez domova kritické. Od nocleháren je odrazuje zákaz alkoholu i psů

Spící muž u vchodu do restaurace Samojídelna a pivnice v Praze 6 Na Petřinách. Foto: ČTK
Spící muž u vchodu do restaurace Samojídelna a pivnice v Praze 6 Na Petřinách. Foto: ČTK

S prvními sněhovými přeháňkami a teplotami pod nulou řeší pražská policie už šest mrtvých nalezených v ulicích metropole. Rychlý nástup mrazů může pro lidi vyčerpané životem na ulici končit až smrtí. Problém není v nedostatku kapacit v noclehárnách, ale v momentu překvapení, kdy nízké teploty zastihnou bezdomovce nepřipravené. Magistrát kvůli situaci lidí bez domova na dnešek svolává krizovou schůzku.

Sobota ráno, prostranství u metra Vltavská, šestadvacetiletý muž. Odpoledne třiatřicetiletý muž zhruba o dva kilometry dál na nábřeží Edvarda Beneše. Neděle ráno, muž před hlavním nádražím, jehož věk ani jméno se neví. Těsně po obědě jednašedesátiletý muž v Košířích. Je příliš brzy na to říct, co přesně tyto lidi zabilo či zda šlo jednoznačně o lidí bez domova. „Můžeme se tak domnívat, ale dokud nebude uzavřeno vyšetřování, tak je na závěry brzy,“ říká mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Smrt těchto čtyř mužů (další dvě oběti jsou zaměstnanec firmy nalezený ve stavební buňce a muž nalezený u magistrály, který zřejmě zemřel už před časem) ale přichází v čase, kdy Česko zasáhly první mrazy. A pokud by za ni mohl chlad, šlo by podle Aleše Strnada, vedoucího terénního programu organizace Naděje, o neobvykle vysoký počet.

„Jednotlivé případy neznám, ale není obvyklé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější