Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Silné, a bezmocné Německo

Angela Merkelová. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters
Angela Merkelová. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německo přečkalo finanční krizi z roku 2008 jako jedna z mála evropských zemí nad očekávání dobře. Z kdysi ekonomicky „nemocného muže Evropy“, jak se Německu na přelomu tisíciletí přezdívalo, se v posledních letech stala hospodářská velmoc, jejíž význam dnes dalece přesahuje hranice evropského kontinentu. Očekávání, že by Německo mohlo proměnit tento ekonomický význam v politický, se zatím nenaplňují. Lídři spolkové republiky sice opatrně deklarují ambice sehrávat na mezinárodní úrovni významnější roli. Turecká invaze na severu Sýrie ale opět ukazuje, že na jedné straně silné Německo je na té druhé bezmocné.

Erdoganova vojenská operace proti Kurdům v severosyrských regionech se v Německu líbí málokomu. Kancléřka Angela Merkelová z Křesťanskodemokratické unie (CDU) si telefonovala krátce po zahájení ofenzivy s tureckým prezidentem, kterého během rozhovoru vyzvala, aby akci okamžitě zastavil.

Naléhavost stejně jako důraznost jejího požadavku ukazují, že kancléřce na věci natolik záleží, že dává stranou zaběhnutý bonton běžných diplomatických vztahů.

Německo má velké obavy z destabilizovaného regionu, ve kterém opět mohou posílit teroristé z Islámského státu a který už nyní produkuje desítky tisíc uprchlíků. Ti by mohli zamířit do Evropy, což není strategickým zájmem spolkové republiky. Z německého pohledu vnáší Erdogan, jakkoli Berlín rozumí jeho bezpečnostním obavám z kurdských milic na severu Sýrie, chaos do už tak chaotické země.

Za touto pozicí Angely Merkelové stojí i koaliční sociální demokraté z SPD. Jejich ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že Německo omezí dodávky zbraní Turecku, které patří mezi jeho největší zákazníky.

Německo proto údajně nepřijme z Ankary žádné nové objednávky. Navíc podle Maase jedná Turecko v rozporu s mezinárodním právem. „Nemyslíme si, že útok na kurdské jednotky nebo kurdské milice je právně legitimizovaný nebo legitimizovatelný,“ řekl ministr zahraničí německé televizi ZDF. „Pokud neexistuje opora pro tuto invazi v mezinárodním právu, pak s ním nemůže být v souladu.“

Turecký prezident, jak už v minulosti několikrát prokázal, si servítky v diplomacii nebere. Maase označil mimo jiné za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější