Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přijedu ti rozkopat držku. Ať tvá rodina vychcípá. S nenávistí se potýkají i ústavní soudci

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a ústavní soudce Jaromír Jirsa. Foto: Václav Šálek, ČTK
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a ústavní soudce Jaromír Jirsa. Foto: Václav Šálek, ČTK

Výhružné e-maily, urážky v diskusích i přání znásilnění. Nebezpečný fenomén nenávisti na internetu se týká i špiček české justice. Jsou to mimo jiné také ústavní soudci, kteří se setkávají s nenávistí za to, jak rozhodují.

Hned poté, co předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský spolu se svým kolegou Jaromírem Jirsou nálezem zrušil zdanění církevních restitucí, se mu začala plnit e-mailová schránka. A zprávy chodily i v dalších dnech. V jedné z nich třeba pisatel tvrdil, že není anonymem, nýbrž většinovým názorem občanů a že zrušením zdanění církevních restitucí byl sice zachován právní stát, ale na úkor spravedlnosti.

Podobné reakce však nejsou ničím neobvyklým. „Prakticky každý den dostávám elektronickou či běžnou poštou reakce, kritiku, či dokonce nadávky na Ústavní soud, mou osobu nebo ostatní soudce Ústavního soudu se žádostí, abych s nimi zahájil kárné řízení pro jejich rozhodování,“ popisuje Rychetský pro Deník N. Výhrůžky podle jeho zkušenosti probíhaly všemi myslitelnými způsoby: od nadávek přes výzvy k rezignaci až k urážkám.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

To soudce zpravodaj Jaromír Jirsa, který měl návrh na zrušení zdanění církevních restitucí na starosti,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější