Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vnitro chystá volební revoluci. Hlasovat se má v pátek, ale i v předstihu a korespondenčně

Ilustrační foto: Element5, Pexels
Ilustrační foto: Element5, Pexels

Pátek by se od roku 2021 mohl stát jediným dnem, kdy Češi budou chodit k volbám. Ministerstvo vnitra předložilo vládě zákon, který zavádí několik významných změn u různých voleb.

Nejviditelnější změnou je zavedení jednoho volebního dne. Česko je v Evropské unii poslední zemí, ve které lidé hlasují ve více dnech, konkrétně v pátek a sobotu.

„Jde o systém neefektivní a zpochybňovaný často i z pohledu bezpečnosti (zabezpečení volební místnosti a volební schránky přes noc),“ píše v návrhu ministerstvo vnitra. „Navrhuje se, aby se všechny druhy voleb konaly v jediném volebním dni, a to v pátek. Hlasovalo by se od 7 do 22 hodin,“ popisuje ministerstvo. Podle úřadu by Češi takto mohli poprvé volit v roce 2021, kdy jsou na programu řádné volby do Poslanecké sněmovny.

Poměrně neobvyklé je, že by se mělo volit v pracovní den. V členských státech se totiž hlasování v drtivé většině případů konají o víkendu. Volby v některém pracovním dni znají ve Velké Británii a Nizozemí. Ve Spojených státech se prezident volí tradičně v úterý (vždy první úterý po prvním pondělí v listopadu).

Podle politologa Miloše Gregora z Masarykovy univerzity v Brně by tato změna volební účast neohrozila. „Dle mého názoru by taková změna měla na volební účast spíše zanedbatelný dopad. Rozhodně menší než třeba schopnost politických stran v rámci kampaně mobilizovat voliče,“ říká Gregor.

Změnit se má také způsob distribuce volebních lístků, které by nově měly být k vyzvednutí až ve volebních místnostech, jak je tomu nyní u druhého kola prezidentských a senátních klání. Ministerstvo si podle svých slov uvědomuje, že to může mít negativní dopad na volební účast, do všech domácností proto chce zasílat přehled kandidujících stran, aby se lidé o volbách dozvěděli.

Volby s Českou poštou

Pozitivní vliv na účast by mělo naopak mít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější