Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čína je nebezpečnější než Rusko, její tajné služby si vytipovávají naše vědce a policisty, prohlásil šéf BIS

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Foto: ČTK
Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Foto: ČTK

Největším rizikem pro Česko jsou zpravodajské služby Číny a Ruské federace, řekl na bezpečnostní konferenci ve Sněmovně ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka. Z těchto dvou je nyní podle něj nebezpečnější Čína, protože Rusko má velké problémy s ekonomickými sankcemi, které na něj uvalily západní státy.

„Největším rizikem jsou zpravodajské služby Ruska a Číny. Větší než zpravodajské služby Íránu nebo Severní Koreje. Z globálního hlediska je Čína větší hrozbou než Ruská federace pro svou agresivitu a silnou ekonomiku, pro svou velkou vojenskou sílu,“ prohlásil Koudelka s tím, že Rusko čelí poslední roky ekonomickým problémům.

„Ekonomické sankce dopadají na celou Ruskou federaci, zejména na těžební oblast. Ruská ekonomika, závislá především na vývozu ropy a zemního plynu, na to jednoznačně doplácí,“ dodal ředitel BIS.

Rusko se podle šéfa kontrarozvědky ale i tak v Evropské unii snaží všemožně rozkládat společnost. „Používá dezinformační kampaně, které jsou vedeny různým způsobem, ale i zastrašování a metody, které jsou naprosto za hranou,“ řekl Koudelka a zmínil vraždu Alexandra Litviněnka nebo Sergeje Skripala či pokus o převrat v Černé Hoře. Ten byl, jak dříve upozornil Deník N, částečně financován z České republiky.

Koudelka v souvislosti s vraždou Skripala vyzdvihl spolupráci západních zemí na vyhoštění přes sto padesáti ruských agentů. „Je potřeba, aby jednotnost pokračovala dále a abychom zabránili tomu, aby se ti lidé do zemí vraceli.“

Čína si vytipovává české vědce

Ředitel BIS oznámil, že Čína se v České republice v poslední době zaměřuje na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější