Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Účetní za problémy SPD nemůže, s některými chybami jsem se ještě nesetkal, říká kontrolor

Šéf SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Foto: ČTK
Šéf SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Foto: ČTK

Sedm měsíců kontroloval Jan Outlý financování kampaně SPD před posledními sněmovními volbami. A zjistil závažné nedostatky. Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí v rozhovoru pro Deník N přiznává, že se u prověřování jiných subjektů například nestalo, že by dostal dvě faktury stejného čísla na různé objednávky. Odmítá však, že by za chyby v účetnictví mohla účetní, jak SPD tvrdilo.

Váš protokol o kontrole upozorňuje na mnoho nesrovnalostí, hnutí vám například zatajovalo předvolební koncert. Zažil jste někdy, že by strana či hnutí v takové míře porušovaly zákon?

Vycházím z kontrol, které jsem vedl já, a to byly tři z posledních sněmovních voleb. Ve všech třech případech se stalo, že tam nebyl nějaký náklad uveden, ale nedá se říci, že by to vždy bylo úmyslné.

Někdy také šlo o interpretaci, byla třeba otázka, zda DPH z faktury od zahraničního dodavatele je nákladem kampaně, nebo nikoli. Automaticky říct, že tam u všech stran byl nějaký úmysl něco zatajit, to by nebylo korektní. V některých případech to spíš bylo nedopatření.

Hnutí vám například dalo dvě faktury se stejným číslem na různé druhy propagace. To je obvyklé?

S takovým nedopatřením jsem se u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější