Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Omluva, nanuky i připomínky KSČ a SSM. Rektor Zima v aule ustál smlouvu s Home Creditem

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Akademický senát Univerzity Karlovy na svém pátečním zasedání řešil smlouvu s firmou Home Credit. Ještě před jednáním rozdávala skupinka recesistů nanuky a žádala odvolání rektora Tomáše Zimy. Ten jednání nakonec ustál, byť se probíralo i jeho údajné zasahování do plagiátorské aféry bývalého prorektora školy Martina Kováře. A na přetřes přišla také Zimova komunistická minulost.

V úvodu své řeči rektor Zima prohlásil, že smlouvu o partnerství se společností ze skupiny PPF Group uzavíral v dobré víře. „Chci se omluvit za to, že jsem neodhadl reakci, která proti té smlouvě vznikla,“ řekl Zima přítomným senátorům a senátorkám i dalším akademikům, kterých se do Malé auly Karolina přišlo podívat víc než obvykle.

Popřel však, že by partnerství s Home Credit mohlo jakkoliv ovlivnit akademické svobody. „Co se mě osobně dotklo nejvíce, bylo, že někdo říkal, že tato smlouva má omezovat akademická práva a svobody, což je mému srdci klíčové,“ dodal.

Před dvěma týdny vyšlo najevo, že rektor za Univerzitu Karlovu uzavřel smlouvu na tříleté partnerství. Společnost Home Credit měla univerzitě za označení „hlavní partner“ platit půl milionu korun ročně, dohromady tedy 1,5 milionu za celou dobu trvání kontraktu.

Podpis smlouvy, který na svém Twitteru oznámila skupina PPF, se ale nelíbil části akademické obce. Ta se obávala zejména toho, že spojení se společností podnikající v oblasti krátkodobých půjček poškodí dobré jméno univerzity. Nadto pak zaznívaly také obavy ze ztráty nezávislosti. Firma Home Credit nakonec od smlouvy ustoupila.

Ještě před jednáním akademického senátu, které začínalo v deset hodin dopoledne, se před Malou aulou objevila skupinka recesistů. S heslem „Chceme konec Zimy“ rozdávali na místě letáky i nanuky. Jeden dostal i sám rektor Zima.

Ještě před jednáním Akademického senátu UK se před Malou aulou objevila skupinka recesistů. Foto: Hana Mazancová, Deník N

Bod o spolupráci s firmou Home Credit se začal projednávat hned v úvodu, a to po slovu rektora. Ten uvedl, že poté, co školu společnost oslovila, prošla smlouva „právním kolečkem“. „Víme, že Home Credit poskytuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Home Credit a Univerzita Karlova

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější