Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co bude dál s ČT: Babiš ke střetu nemá důvod. Do dvou let končí mandát většině radních

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek večer už poněkolikáté odložila hlasování o výročních zprávách České televize. Nad nejdůležitejším zpravodajským médiem v zemi tak stále visí Damoklův meč politického zásahu do jeho fungování. Stačí, aby dvě po sobě jdoucí výroční zprávy poslanci odmítli, a Sněmovně se otevře cesta k odvolání celé Rady ČT, která volí generálního ředitele. Deník N analyzuje formou otázek a odpovědí možnosti dalšího vývoje.

Proč Sněmovna nehlasovala?

Technicky vzato se ke hlasování nedostala z časových důvodů. Skutečný důvod bude ale spíše ten, že odpůrci současného fungování ČT vědí, že by výroční zprávy pravděpodobně prošly, a volí proto spíš taktiku zdržování. Nejasnost ohledně zpráv udržuje veřejnoprávní televizi v napětí a nejistotě a odrazuje její vedení od příliš sebevědomých kroků.

„Na každodenní provoz televize nemají průtahy s projednáváním zpráv žádný praktický vliv,“ myslí si mediální analytik Filip Rožánek. „Jde spíš o atmosféru, kterou to vyvolává, protože je zřejmé, že současné složení Sněmovny má vůči televizi své výhrady. Pokud pomineme změnu zákonů, je neprojednání zpráv nejsilnější nástroj, který Sněmovna momentálně vůči televizi má,“ doplnil.

ČT kritizují Babiš, Okamura i komunisté, tedy většina Sněmovny. Proč tedy zprávy nezamítnou?

Ve Sněmovně je poměrně jasně ohraničená skupina, která udělá vše pro oslabení veřejnoprávní televize. Patří do ní SPD, KSČM, Trikolóra a spojenci dalšího velkého kritika ČT, prezidenta Zemana, v ČSSD – Jaroslav Foldyna a Antonín Staněk.

Složitější je ale situace Andreje Babiše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější