Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tisíce exekucí v Česku jsou zřejmě nezákonné. Nejprve je ale někdo musí najít

Foto: Gabriel Kuchta Deník N
Foto: Gabriel Kuchta Deník N

Jeden poslanec, jeden právník a jedna lidskoprávní organizace se snaží v Česku dopátrat statisíců exekucí, které lze podle nich šmahem zrušit. Nikdo z nich si ale není zcela jistý, kolik jich přesně je ani jak je lehce najít.

Letos na jaře odešlo z kanceláře poslance Jana Farského (STAN) 86 dopisů. Mířily doslova do všech koutů republiky a po každém okresním soudu v Česku žádaly velice konkrétní věc. Najít všechny exekuce, které se týkají přesně stanoveného období, společností a rozhodců. Pokud byly odhady Farského a jeho kolegů správné, měly jim zakrátko dojít tisíce dat.

Místo toho ale v příštích týdnech nepřestal zvonit telefon. Volali nešťastní pracovníci soudů a Farský pochopil, že na celou věc bude muset trochu jinak.

Poslanec se už víc než půl roku snaží najít velmi specifickou skupinu exekucí s neplatnou rozhodčí doložkou. Jde o případy, kdy byl majetek zabaven na základě rozhodčího nálezu, výběr rozhodce se ale neodehrál podle transparentních pravidel nebo o něm rozhodla právnická osoba, která na to neměla právo. Tyto exekuce jsou podle rozhodnutí Nejvyššího i Ústavního soudu již od roku 2011 neplatné.

Kolik jich je, ale nikdo neví. „Ministerstvo nedisponuje žádnými konkrétními čísly v této oblasti, a není tedy možné odhadnout, kolik exekucí je stále vedeno na základě vadných rozhodčích nálezů,“ říká Maja Dangal z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. Organizace Člověk v tísni, která poskytuje dluhové poradenství, jejich počet odhaduje na desítky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější