Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamurovo kreativní účetnictví. Kontrola odhalila vážné prohřešky v kampani SPD

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hnutí Svoboda a přímá demokracie má mimořádně velké nesrovnalosti ve financování kampaně před posledními sněmovními volbami. Zjistil to Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který jej několik měsíců zkoumal. Z protokolu o kontrole, který má Deník N k dispozici, vyplývá, že hnutí Tomia Okamury porušilo zákon sedmnáctkrát. SPD se v řadě pochybení hájilo tím, že jejich účetní nekomunikuje.

Přesně před dvěma lety, 18. října 2017, jen dva dny před začátkem voleb, zněly ze skromného pódia u pražského obchodního centra Arkády Pankrác písničky Walda Gang revivalu a JAZZperados. Jejich koncertem se SPD v závěru kampaně ještě snažila nalákat váhající voliče.

Pracovníci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) si konání této akce všimli, když mapovali na sociálních sítích akce Okamurova hnutí.

V avízu, které na tuto akci zvalo, se píše, že jde o předvolební koncert SPD, kterého se zúčastní první čtyři kandidáti na pražské kandidátce – Jiří Kobza, Lenka Zumrová, Vítězslav Novák a Petr Krátký – i Okamura.

Pozvánka na akci SPD. Foto: Protokol o kontrole

V účetnictví jeho hnutí ale vyúčtování koncertu chybí. „Kontrolovaná osoba dne 1. 4. 2019 sdělila, že žádnými účetními doklady ani jinou dokumentací k této akci nedisponuje, neboť nešlo o jí pořádanou akci ani o akci pořádanou s jejím vědomím,“ popsal úřad reakci SPD v dvaapadesátistránkovém protokolu o kontrole.

Na Facebooku sice jako pořadatel vystupoval lídr pražské buňky Novák, podle představitelů hnutí ale není jasné, jestli nejde o falešný profil. Když úředníci argumentovali, že existují záznamy z akce a že ji propagoval facebookový účet SPD, hnutí slíbilo,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější