Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Má audit o ČT, ale nikomu ho nedá. Proč mají dva baráky a 50 hasičů? ptá se poslanec ANO

Poslanec Pavel Juříček z hnutí ANO. Foto: ČTK
Poslanec Pavel Juříček z hnutí ANO. Foto: ČTK

Pavel Juříček bude jedním z několika poslanců hnutí ANO, kteří pravděpodobně zvednou ruku proti výročním zprávám České televize. Juříček si nechal zpracovat audit, který podle jeho slov ukazuje na nehospodárnost a pochybení veřejnoprávního média. Dokument však ukázat odmítl. A dokonce ani neřekl, kdo mu ho zpracoval. „Nechci, aby ČT tuto firmu jakkoli vláčela ve svém vysílání,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník N.

Proč jste si nechal vůbec zpracovat auditní zprávu k hospodaření České televize?

Není mi jedno, kam se vydávají veřejné peníze, respektive peníze koncesionářů. A když tady přišlo téma výroční zprávy České televize a když jsem se na to podíval, hned jsem zbystřil. Hned jsem na číslech jednoznačně viděl, že je to deficitní financování. Abych nebyl předpojatý svou sedmadvacetiletou zkušeností z byznysu, zadal jsem si nezávislou zprávu, kde jsem položil asi sedm otázek, například jestli je financování vyrovnané, nebo deficitní. Z těch čísel je naprosto zřejmé, že ČT dělá každý rok ztráty, někde mezi 400 až 500 miliony korun. A z toho je logické, že ubývají peníze na účtech. Naopak náklady rostou a jsou trošku nehospodárné.

A měl jste někde konkrétní pochybnosti?

Podívejte se na pohledávky, které jsou starší než rok. Podívejte se na závazky. Když vidíte, že mají 1,2 miliardy závazků, 1,8 miliardy na účtu a před sedmi roky měli skoro čtyři miliardy na účtech. Jejich argument, že hodně investují, to není pravda. Na číslech je to jasné, že 3,4 miliardy jsou odpisy a tři miliardy jsou investice za sedm let. To mi nikdo nemusí věšet bulíky na nos.

Kdo vám tu auditní zprávu zpracovával?

Já jsem si dělal svoji, soupis všech věcí. A když jsem na to narazil, udělal jsem si nezávislý audit, který jsem zadal renomované auditované firmě.

 Pavel Juříček je předseda představenstva a generální ředitel firmy Brano. V minulosti působil jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Od října 2017 je poslancem a členem hnutí ANO.

A to byl kdo?

To vám neřeknu, protože jsem jim slíbil, že to říkat nebudu. Nechci, aby ČT tuto firmu jakkoli vláčela ve svém vysílání a zpochybňovala její byznys.

Takže vy si myslíte, že když řeknete jméno té firmy, že televize váš audit bude zpochybňovat?

Samozřejmě. Když chce někdo zpochybnit obsah, nejlepší je zpochybnit toho samotného autora.

Nemáte pocit, že to ubírá váze vašich slov či relevanci toho, co chcete říct?

Já jsem si to udělal sám pro sebe. To jsou čísla, ta jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější