Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Katalánské nepokoje v Barceloně způsobují komplikace v metropoli okolí, dnes mají zesílit

Policisté před obchodem během protestů za propuštění separatistických katalánských lídrů včera v Barceloně. Foto: Rafael Marchante, Reuters
Policisté před obchodem během protestů za propuštění separatistických katalánských lídrů včera v Barceloně. Foto: Rafael Marchante, Reuters

S nově vzedmutou vlnou nacionalisticky motivovaných nepokojů v Autonomním společenství Katalánsko je některými politiky a ve španělských médiích spojována smrt člověka na barcelonském letišti El Prat. Přímá souvislost s protesty ale není zřejmá a zdravotníci i letiště ji popírají. 62letý francouzský turista, kardiak, zemřel při blokádě barcelonského letiště El Prat. Dopravní komplikace už několik dní hlásí Barcelona i okolí dalších katalánských měst. Španělská vláda říká, že je připravena udělat cokoliv pro obnovení pořádku.

Zvažte cestu do Barcelony. Doprava zůstává komplikovaná

Podle dnešní zprávy Katalánské dopravní služby, orgánu podřízeného katalánské autonomní vládě, se očekává omezení dopravy v důsledku demonstrací na silnicích AP-7 v okolí obcí Vendrell, Vilafranca a Mont-roig, čili na hlavní dálniční tepně vedoucí z katalánského hlavního města Barcelony na jih, a dále na silnicích v okolí města Lleida, v Torrelameu, Cassá de la Selva, Ponts a Bellcaire d‘Urgell.

Ačkoli to zatím nikdo z oficiálních míst neřekl, riziko několikahodinového uvíznutí na zablokovaných silnicích je dnes vysoké.

Na barcelonském letišti sice pokračovaly protesty až do včerejška, ale podle očitého svědectví zpravodaje Deníku N byl obnoven jak normální provoz letiště, tak i přístupové cesty veřejnou dopravou – metrem i autobusy – na letiště, byť s některými omezeními způsobenými objížďkami v centru města. Dnes dopoledne bylo letiště přístupné a letadla na pravidelných linkách odlétala bez zpoždění.

Nicméně lze doporučit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější