Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropští lídři schválili dohodu o brexitu. Otázkou teď je, zda ji v sobotu potvrdí britský parlament

Britský premiér a lídr Konzervativní strany Boris Johnson. Foto: Andrew Parsons, ČTK/ZUMA
Britský premiér a lídr Konzervativní strany Boris Johnson. Foto: Andrew Parsons, ČTK/ZUMA

Pozměněný text k brexitu odsouhlasili šéfové vlád 27 zemí EU ani ne po dvou hodinách jednání. Podle českého premiéra Andreje Babiše se řada lídrů ptala britského premiéra Borise Johnsona, co se bude dít v případě, že dohodu neschválí britský parlament. Johnson ale údajně pouze tvrdil, že si je souhlasem britského parlamentu jistý. V případě, že dohodu příští týden ratifikuje i Evropský parlament, mohla by Velká Británie odejít z EU podle plánu 31. října. Nekonal by se tak obávaný tvrdý brexit bez dohody.

Základem přepracovaných částí dohody, kterou od letošního ledna britský parlament třikrát odmítl bývalé premiérce Therese Mayové, je revize pravidel na irském ostrově. Zmizela kontroverzní irská pojistka, Severní Irsko zůstává v celním teritoriu Spojeného království a budou na něm platit všechny obchodní dohody, které Británie v budoucnu uzavře. Zároveň na něm budou ale platit pravidla celní unie EU, a irské přístavy budou proto jejími vstupními body, tedy místem celních kontrol. Zjednodušeně řečeno tak Severní Irsko zůstane v celní unii EU.

Hlavní vyjednávač Evropské komise pro brexit Michel Barnier zdůraznil, že „britské úřady mohou aplikovat britské tarify na produkty přicházející (do Severního Irska) z třetích zemí (tedy ne z EU či UK), ale pouze v takovém případě, že toto zboží posléze nebude pokračovat na náš (unijní) jednotný trh. Pokud by hrozilo nebezpečí, že toto zboží na jednotný trh (EU) pokračovat bude, britské úřady na něj budou aplikovat unijní tarify“.

Barnier nicméně nevysvětlil, jak vlastně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější