Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oddělené lůžko a žádná velká vyšetření. Prezident je zdravý, říká vedení vojenské nemocnice

Prezident Miloš Zeman. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezident Miloš Zeman. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Miloš Zeman je od čtvrtka hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Podle vedení nemocnice hlava státu nepodstoupila žádná větší vyšetření, a nadále tak platí, že prezident nemá vážný zdravotní problém. Nemocnice o Zemana pečuje v prostorách, které má připravené pro případ mimořádných událostí a které jsou oddělené od „běžných“ pacientů.

Hospitalizaci, o které Deník N informoval už ve středu, označil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro Blesk za „rekondiční pobyt“, který potrvá nejdéle do neděle.

Podle Ivana Jeřábka, náměstka ředitele pro léčebnou a preventivní péči Ústřední vojenské nemocnice, takové označení odpovídá poskytované péči. „Nejvyšší státník je také ‚jenom‘ pacient a rekondiční pobyty poskytujeme i normálním osobám, i třeba válečným veteránům, kteří strádali v zahraničí a jsou v řekněme pohybovém diskomfortu. Rehabilitace tady probíhá pro všechny cílové osoby, o které se máme starat,“ řekl Deníku N Jeřábek s tím, že podobná hospitalizace podle něj není „v žádném případě výjimka“. „Jde o posilovací pobyt, abychom si byli jistí, že všechno je v pořádku,“ dodal.

Jeřábek při té příležitosti vzpomněl také na prezidenta Václava Havla, o nějž se nemocnice rovněž starala. „Když tady býval prezident Havel, jeho pobyty v některých okamžicích odpovídaly tomuto duchu – rekondice, posílení, nácviky různých pohybových stereotypů a samozřejmě i doplnění výživy,“ popisuje.

Prezident Zeman je aktuálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější