Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řvaní na romského trenéra jsem zažil, hajlování ne, vzpomíná český hráč na rasismus v Bulharsku

Raheem Sterling umlčel rasisty na tribunách stadionu v Sofii dvěma góly. Foto: ČTK
Raheem Sterling umlčel rasisty na tribunách stadionu v Sofii dvěma góly. Foto: ČTK

Ostudou na hřišti a ještě větší v hledišti skončil kvalifikační duel Bulharska s Anglií, který domácí fotbalisté v Sofii prohráli 0:6. Jejich fanoušci navrch přidali rasistické hučení, opičí skřeky, a dokonce hajlování. Fotbaloví příznivci po celé Evropě si tak po posledním reprezentačním srazu spojují Bulharsko s hluboce zakořeněným rasismem na stadionech. Je tomu ale tak? O svých zkušenostech z Bulharska se pro Deník N rozpovídal Ondřej Sukup, obránce Zbrojovky Brno, který v nedávné minulosti v bulharské lize působil.

Domácí porážka 0:6 s Anglií byla pro Bulharsko sama o sobě blamáží, ale to, co se dělo na tribunách, bylo opravdu hanebné, nejen na sportovní úrovni.

Angličtí reprezentanti tmavé pleti si během devadesáti minut na stadionu v Sofii vyslechli od části bulharských fanoušků hučení a opičí skřeky, zmíněná skupina se dokonce před televizními kamerami nestyděla hajlovat. Za tyto excesy fanoušků Bulharům hrozí, že na poslední domácí zápas kvalifikace proti Česku budou mít zavřený stadion.

Po utkání bulharský premiér Bojko Borisov prohlásil, že zastavuje veškeré dotace pro fotbal, dokud neodstoupí šéf bulharského fotbalu Borislav Michajlov, který byl podle premiéra za ostudu na hřišti i v hledišti spoluzodpovědný. Bývalý reprezentační brankář Michajlov nakonec tlaku podlehl a rezignoval.

Policie během týdne identifikovala už šestnáct rasistů z duelu mezi Bulharskem a Anglií, dvanáct z nich už i zadržela. Ti nejaktivnější dostali pokutu 1000 levů (13 100 korun) a navrch se v příštích dvou letech nesmí ukázat na žádné sportovní akci.

Hučení a pokřikování na Raheema Sterlinga, Marcuse Rashforda nebo debutanta Tyrona Mingse vzbudilo rozruch nejen v britských médiích. „Kluci v kabině se o tom incidentu zmínili. Víceméně se tomu pousmáli, protože v Anglii to lidé berou tak, že v zemích východního bloku je rasismus stále zakořeněný. V Anglii

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější