Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Začíná Babišův konec, chybí mu už i argumenty do hospody, říká slovenský stratég

Politický poradce Radovan Choleva. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Politický poradce Radovan Choleva. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Začíná postupná eroze politické moci Andreje Babiše, je přesvědčený slovenský politický poradce Radovan Choleva. „Dosud se zdálo, že mu neublíží nic, ale poprvé o tom pochybuju. Strategie: ‚Je to kampaň!‘ už vyprchala,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Do jaké míry sledujete dění v Česku?

Docela dost. Dívám se na televizní zpravodajství a publicistiku, čtu servery a na rozdíl od Slovenska, kde se tato sociální síť skoro vůbec nechytla, využívám Twitter jako velmi relevantní zdroj informací z české politiky. Takže dění sleduji a Babišovu kauzu posledních dní speciálně. A jsem fascinován!

A jak poslední vývoj v kauze Čapí hnízdo a Andrej Babiš senior a junior vidíte jako politický marketér?

Z hlediska politického marketingu mám silný pocit, že tentokrát to Babiš a jeho lidé nezvládají. Zatímco my tady sedíme u kávy (rozhovor vzniká v pátek odpoledne – pozn. redakce) a povídáme si, jim se kouří z hlav a vymýšlejí, co s tím. A jestli nevymyslí něco přelomového, nějakou kruhovou obranu, prohrají to. A upřímně: nevím, co by mohli vymyslet, aby přebili narativ této kauzy – tedy silné podezření z toho, že Andrej Babiš zneužívá pro své mocenské účely svého vlastního a nejspíš nemocného syna. Když dítě komunikuje v tak přímém rozporu se svým otcem, je to nebývalá síla.

Ať je to s diagnózami, jak chce, na anektovaném Krymu s Petrem Protopopovem Babiš jr. byl, a to v době, kdy se zostřovala situace kolem vyšetřování Čapího hnízda, což zavání účelovostí.

Proto je to opravdu silné. Jsem přesvědčený, že tato kauza je začátek pádu Andreje Babiše. Nepadne příští týden, mocensky to díky Okamurovi, který rychle využil situace, ustojí. Ale jinak je v defenzivě. Je to začátek jeho pádu ve střednědobém horizontu.

Dodnes se zdálo, že Babišovi neublíží nic, ale poprvé o tom pochybuju. Pokud jeho tým velmi rychle nevytvoří nějaký nový příběh, končí. Zatím Babiš dál jede tu svoji starou obehranou obranu, že média lžou a že je to kampaň.

(Rozhovor vznikal v pátek odpoledne. V neděli večer vystoupil Andrej Babiš v televizi Nova a vzkaz jeho manželky odvysílala stejná stanice v hlavních zprávách. Pohled Radovana Cholevy se však nemění. „Babiš pochopil, že musí tento problém vyřešit u jeho zdroje, což se mu zatím úplně nepovedlo. Přesvědčil svoji bývalou manželku, aby přečetla jeho týmem připravené stanovisko, ale podle všeho se mu nepovedlo přesvědčit svého syna, který je v této situaci klíčový,“ komentuje nedělní vystoupení – pozn. redakce.)

Jeho voličům to dosud stačilo. Myslíte, že teď už ne?

Myslím, že ne, protože tentokrát proti němu nejsou ta média, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější