Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Přinesli jsme jim know-how, teď už je nezajímáme.“ Babišova michelinská restaurace končí

Výhled z francouzské restaurace Paloma. Zdroj: Facebook
Výhled z francouzské restaurace Paloma. Zdroj: Facebook

Luxusní restauraci nedaleko francouzské riviéry otevřel stávající premiér Andrej Babiš před létem v roce 2013. Navzdory zisku dvou prestižních michelinských hvězd se nedokázala dostat ze ztráty a nyní končí.

Byla to Babišova chlouba – v luxusním regionu jižní Francie založil restauraci Paloma, jejíž interiér navrhovala Babišova žena Monika.

Nyní francouzský web Nice-matin upozornil, že provoz restaurace k 15. říjnu skončil s tím, že dvacet zaměstnanců zůstává bez práce. V Česku na jeho informace jako první upozornil server Seznamzpravy.cz. O ukončení provozu informuje také Babišův podnik na svých webových stránkách.

„Zatím nám nabídli, že můžeme zůstat doma. Ale společnost pro nás místa ve Francii nemá, takže čekáme na podmínky odchodu,“ řekl místnímu listu jeden ze zaměstnanců. Podle informací Deníku N se francouzská firma Exorep provozující Babišův podnik dlouhodobě potýkala se ztrátou.

„Hodně mě to zasáhlo,“ řekl k uzavření restaurace šéfkuchař Nicolas Decherchi. „Paloma samozřejmě není profitabilní, ale to není žádný podnik tohoto typu. Projekt původně zahrnoval i hotel a bistro, aby se zisku dosáhlo. Nikdy k tomu ale nedošlo,“ vysvětlil listu Nice-matin šéfkuchař.

Jeho trpkost přitom posiluje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější