Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V syrské válce se schyluje k závěrečné bitvě. Hrozí masakr, který dá do pohybu nové masy lidí

Ruský bombardér Su-34 shazuje bombu nad Sýrií. Ilustrační foto: Ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Ruský bombardér Su-34 shazuje bombu nad Sýrií. Ilustrační foto: Ruské ministerstvo obrany, mil.ru

Zdánlivě nekonečná, sedmiletá syrská válka se blíží ke klíčové kapitole. Syrský režim Bašára Asada se chystá ke své možná závěrečné velké bitvě, k dobytí vzbouřenecké provincie Idlíb. Světoví státníci varují před dalším lidským utrpením. Nedopusťme novou humanitární tragédii, ozval se s varováním i americký prezident Donald Trump.

Vzkaz svému protějšku v Damašku, syrskému vládci Bašáru Asadovi, poslal svým oblíbeným komunikačním kanálem – po Twitteru. Není pravděpodobné, že by odpověď dorazila stejnou cestou.

 

Německá kancléřka zvolila telefon a po jejím hovoru s Trumpem její mluvčí řekl, že „oba státníci volají po mezinárodní akci, která by humanitární krizi v provincii Idlíb zabránila“. A vyzvali „Rusko, aby chování syrské vlády mírnilo a zamezilo další eskalaci“.

Otázkou však je, jestli a jak je svět, nebo osobně Trump připraven katastrofu v Idlíbu „nedopustit“. USA pod jeho vedením od loňského roku své působení v Sýrii omezují a soustředí se na boj se zbytky tzv. Islámského státu. Iniciativu přenechávají především Rusku, jehož cílem je udržet v Sýrii u moci prezidenta Asada (a tedy i sebe), a regionálním aktérům, jako jsou především Turecko, Írán a Saúdská Arábie.

Slova o tom, že použití chemických zbraní v Sýrii by bylo překročením čáry a přimělo by USA k činům, vyřkl Trumpův předchůdce Barack Obama už v roce 2012 a neschopnost je poté naplnit, se stala jedním z nejkritizovanějších činů Obamova prezidentství a je považována i za symbol oslabování vlivu USA v Sýrii. Trump se k reakci odhodlal, šlo ale o jednorázový, spíš varovný úder, navíc až dodatečný. Letos v dubnu americké síly společně s Brity a Francouzi podnikly v reakci na použití chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu raketový útok na syrská

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější