Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Útoků pravicových extremistů na židy v Německu přibývá. Stát slibuje rázněji zakročit

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Útok neonacisty Stephana Ballieta na synagogu v německém Halle a vražda dvou náhodných lidí zasáhly Německo s ohledem na jeho vlastní dějiny na nejcitlivějším místě. Střelba v Halle vzbuzuje mnoho otázek, se kterými se země v těchto dnech musí vyrovnávat. Jak vážné je nebezpečí pravicového extremismu? Musejí se židé v Německu opět obávat o svůj život? Židovská obec v Německu v posledních letech varuje před rostoucím antisemitismem. Bývalý spolkový prezident Joachim Gauck v rozhovoru pro zahraniční média včetně Deníku N řekl, že útok byl strašlivý, ale že přesto neznamená žádný přelom v německé společnosti.

Izzet Cagac očekává telefon. Je majitelem turecké restaurace Kiez Döner Bistro, ve které prodává kebab.

Minulou středu v poledne stál před jeho výlohou sedmadvacetiletý Stephan Balliet, oblečený ve vojenském, s přilbou na hlavě, v ruce držel podomácku vyrobenou zbraň, ze které vypálil několik ran. Uvnitř restaurace zůstal mrtvý ležet 20letý Kevin, jeho druhá oběť.

Ta první už ležela nedaleko na chodníku u synagogy. Čtyřicetiletou Janu střelil několikrát do zad.

Do synagogy, jeho hlavního cíle, se mu přes zabezpečené dveře nepodařilo dostat. Za nimi bylo schovaných na 80 lidí, kteří přišli oslavit nejvýznamnější židovský svátek Jom kipur. Kevin i Jana, kteří 9. října v Halle zemřeli, jsou náhodné oběti.

Stephan Balliet je nezaměstaný, studium chemie kvůli zdravotním problémům nedokončil, prakticky bez přátel žil u matky, kterou do svého pokoje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější