Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Špatně vaří, ale pod dvě hodiny brzo poběží i v oficiálním maratonu, říká Kipchogeho kamarád z Česka

Eliud Kipchoge zaběhl pod dvě hodiny jako první člověk na světě vzdálenost 42 kilometrů a 195 metrů. Foto: ČTK
Eliud Kipchoge zaběhl pod dvě hodiny jako první člověk na světě vzdálenost 42 kilometrů a 195 metrů. Foto: ČTK

Eliud Kipchoge zaběhl minulý víkend 42 kilometrů a 195 metrů jako první člověk na světě pod dvě hodiny. Ke sportovnímu výkonu, který se zdál dlouhá léta nepředstavitelný, gratuloval keňskému maratonci mimo jiné i bývalý prezident USA Barack Obama. „Nevadí mu, že se jeho výkon z Vídně nezapíše do tabulek, protože Eliud drží i oficiální rekord. Navíc je jen otázka času, kdy zaběhne maraton pod dvě hodiny i v oficiálním závodě,“ říká jeho kamarád Gregory Otieno. Keňan, který už téměř deset let žije v Česku, na světového rekordmana v rozhovoru pro Deník N prozradil mimo jiné, že mu to v kuchyni moc nejde.

Kdy jste se poprvé potkal se světovým rekordmanem v maratonu Eliudem Kipchogem?

Bylo to před osmi lety ve Vídni, kde Eliud trénoval v elitní akademii pro běžce. Můj kamarád mě pozval na návštěvu do Rakouska a tehdy jsme se viděli poprvé. Bylo to v roce 2011, v té době jsem už bydlel v Praze a začínal jsem se věnovat maratonům, takže mě jeho postoj k běhání hodně motivoval.

Už tehdy bylo vidět, že bude jednou světovým rekordmanem?

Ano, protože i mezi keňskými běžci vynikal, takže to byla jen otázka času, kdy bude na úplném vrcholu. Vím o něm, že začal běhat hodně mladý. Tuším, že od devíti let.

Byl jste se podívat ve Vídni, když o víkendu zdolal maraton pod dvě hodiny?

Ano, gratuloval jsem mu osobně. Do Vídně přijelo hodně Keňanů, a dokonce i náš viceprezident.

Jak moc bylo důležité, že ve Vídni běžel ve stosedmdesátimetrové nadmořské výšce?

Nadmořská výška je velmi důležitá, protože běhání není jen otázka nohou, ale i dýchání, které je v nížinách snazší. Běžel také v botách s novou technologií, což mu mohlo pomoct i psychicky. Hlava je pro každého běžce také velmi důležitá.

Co říkáte na to, že se do tabulek jeho čas 1:59:40 nezapíše, protože nešlo o oficiální závod?

Jenže tu vzdálenost pod dvě hodiny zvládl. Navíc Eliud drží i oficiální rekord 2:01:39, který zaběhl minulý rok na maratonu v Berlíně. On ve Vídni chtěl hlavně ukázat, že je v lidských silách zaběhnout maraton pod dvě hodiny. Myslím si navíc, že to zvládne pod dvě hodiny i v oficiálním závodě. Je to jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější