Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otázka, kterou nikdo nečekal. Moderátor zaskočil demokratické vyzyvatele Trumpa

V pořadí šestá debatní noc potenciálních kandidátů na prezidenta se tentokrát konala v Ohiu. Na čas zvítězila Elizabeth Warrenová, která z ostatních kandidátů mluvila nejdéle. Reprofoto: CNN
V pořadí šestá debatní noc potenciálních kandidátů na prezidenta se tentokrát konala v Ohiu. Na čas zvítězila Elizabeth Warrenová, která z ostatních kandidátů mluvila nejdéle. Reprofoto: CNN

V Ohiu se konala v pořadí šestá noc televizních debat demokratických kandidátů na prezidenta USA. Vůbec poprvé se jí zúčastnil i miliardář Tom Steyer, který dva roky usiluje o impeachment Donalda Trumpa. Debatu pořádaly CNN a New York Times.

Bylo to poprvé, co se jich na jednom pódiu sešlo tolik. Dvanáct diskutujících byl rekord, televizní stanice dosud kandidáty vždy rozdělily a nejvýše jich vedle sebe stálo deset. Podmínky pro tuto debatu přitom byly přísné: nejméně dvě procenta preferencí, 130 tisíc individuálních dárců z dvaceti amerických států. Tím se ale odehrálo další poprvé – miliardář Tom Steyer se kvalifikoval do debaty a na pódiu tak zažil svou premiéru.

„Každý z kandidátů, který tu dneska stojí, bude lepším prezidentem, než jaký je ten současný zločinec v Bílém domě,“ pochválil Steyer svoje kolegy.

Hned v úvodu se kandidáti soustředili na impeachment Donalda Trumpa, jehož vyšetřování před minulými debatami ještě nebylo započato. Všichni se shodli na tom, že je správné usilovat o Trumpovo sesazení, protože je podle nich ohrožením země.

„On neudělal Ameriku znovu velkou. On udělal Rusko znovu velké,“ zhodnotila senátorka Elizabeth Warrenová, která podle některých průzkumů překonala dosavadního favorita demokratů a bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Ten nenechal nikoho na pochybách, jak Trumpa vnímá: „Třikrát pozval zahraniční mocnosti a jejich vůdce, aby ovlivňovali naše volby,“ připomněl Trumpovy výzvy Číně, Rusku a Ukrajině, aby mu pomohly s politickými oponenty.

„Máme nevyzpytatelného, bláznivého prezidenta, který neví nic o vládnutí. Pokud bude znovu zvolen, bude to konec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Impeachment

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější