Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zdanění restitucí padlo, slovenská Gorila má dlouhý stín

Politická epizoda se zdaněním církevních restitucí je za námi, vyhrála slušnost a zdravý rozum. Politická epizoda s výročními zprávami České televize je před námi a mohlo by to dopadnout podobně.

V Polsku a Maďarsku doznívají emoce vyvolané volbami. Kurdským územím v Sýrii dál jedou turecké tanky. Slováci, kteří si v oblasti kriminálně-politických afér už zvykli na hodně, zas jednou nevěří svým uším. A tři čtvrtě milionu Čechů jede v gamblingu. Co tam máme pozitivního? Dva lákavé kulturní zážitky, jste-li z Prahy a okolí. Z práce svých kolegů vybírá, a cizím peřím se tudíž chlubí Petr Koubský.

Příběh dne: Ústavní soud zrušil zdanění církevních restitucí. Rozhodl tím jednu velkou politickou bitvu. Prohrála ji nynější vládní koalice ANO–ČSSD, která si za zdanění restitucí koupila podporu komunistů. Kdo je s rozhodnutím spokojen a koho mrzí, je vcelku jasné. Zástupci vládních stran neprotestují nijak ostře. Situaci popisuje Jana Ustohalová. Podle soudců „mířil zákon přímo proti základním principům demokratického právního státu“.

Poslanci ANO mají v úmyslu podpořit výroční zprávy České televize. Poslanecká sněmovna o nich bude hlasovat ve čtvrtek. Jsou tři najednou (za léta 2016, 2017 a 2018), jejich zamítnutí by znamenalo, že poslanci mohou vyměnit Radu České televize. A ta by zas mohla vyměnit vedení veřejnoprávního média. Scénář možného politického převzetí televize je tedy jasný, poslanecký klub ANO s ním nesouhlasí. Jeho šéf Jaroslav Faltýnek si přeje, aby poslanci ANO hlasovali v této věci jednotně. Popisují to Jan Moláček a Jan Tvrdoň.

Kurdové jsou v těchto dnech v centru pozornosti. Proč nemá tento čtyřicetimilionový národ svůj vlastní stát, ač obývá již po dva tisíce let stále stejné území? Analýza politologa Davida Procházky objasňuje pozadí nynější turecké invaze do Sýrie, na území obývaná Kurdy.

Kdo vyhrál polské parlamentní volby? Tak trochu každý, odpovídá ve svém komentáři Vít Dostál z Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. Vítězem je vládnoucí strana Právo a spravedlnost, která má absolutní většinu v dolní komoře. Vítězem je opoziční Občanská koalice, která bude mít většinu v horní komoře. Vítězem je sjednocená levice, která se do parlamentu vrací. A vítězem jsou voliči, protože každý, kdo volil kteroukoli stranu s celostátní kandidátkou, bude mít v Sejmu svého zástupce – všechny strany se tam dostaly. Teď se však budou napjatě očekávat jarní prezidentské volby.

Může moderátor veřejnoprávního rozhlasu ve svém souběžně provozovaném soukromém médiu otevřeně podpořit konkrétního politika? Ano, když se mluvčí rozhlasu pro tu chvíli promění ve výmluvčího a najde zdůvodnění, proti kterému je v pohodě i známé „pes mi sežral domácí úkol, paní učitelko“. Čtěte komentář Jána Simkaniče.

Internetový gambling je problém, který nevidíme – nepotkáme ho na ulici tak jako herny s automaty. Týká se však daleko většího množství lidí. Věřili byste, že se gamblerství týká v Česku osmi set tisíc lidí? Ano, čtete dobře. V rozhovoru Lenky Vrtiškové Nejezchlebové s psychoterapeutem Josefem Šedivým se dočtete ještě onačejší věci. Když ho rozečtete, nedokážete přestat, je stejně návykový jako ten hazard. Může vás dokonce svést k tomu, že si nás předplatíte, tak si dejte dobrý pozor.

David Bowie stihl před svou smrtí ještě napsat muzikál Lazarus. Městská divadla pražská jej uvedla na scéně Divadla Komedie. Podle kritika Saši Hrbotického září v inscenaci především Igor Orozovič, představitel hlavní role.

V pražském Rudolfinu vystavuje Daniel Pitín. Neznáte-li tohoto českého malíře mezinárodního významu, seznamte se s ním v článku Mariany Alasseur. Obrazový doprovod samozřejmě nechybí.

Vysílá Studio N! Dnes o aféře, která otřásá Slovenskem. Redaktoři našeho sesterského Denníku N získali nahrávku rozhovoru mezi podnikatelem Mariánem Kočnerem a někdejším generálním prokurátorem (tj. nejvyšším státním zástupcem) Dobroslavem Trnkou. Pochopit všechny souvislosti spletitého případu je těžké, v zásadě však jde o další důkaz, jak je na Slovensku propleten zločin, byznys, politika a orgány činné v trestním řízení – jednu sféru od druhé často nerozeznáte. S naším redaktorem Filipem Titlbachem o tom hovoří šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. (Čtěte k tomu také náš včerejší článek, překlad slovenského textu Moniky Tódové.)

Co najdete ve středečním tištěném vydání?

  • Ústavní soud zrušil zdanění církevních restitucí.
  • V rovnosti pohlaví z hlediska pracovního uplatnění a mezd Česko nadále zaostává.
  • Airbnb a další služby dělají ze starousedlíků cizince v jejich vlastních městech, jde-li o města turisticky atraktivní.
  • Tuniským prezidentem se stal Kaís Saíd, konzervativec, od nějž lze očekávat, že v zemi pomůže zachovat stabilitu a demokracii.
  • Matúš Vallo je od loňského listopadu primátorem Bratislavy, přinášíme s ním velký rozhovor.
  • Uhlí je politický problém, vědci mohou jen navrhovat možnosti k úvaze: rozhovor s profesorem Františkem Hrdličkou z ČVUT, členem vládní komise, která bude rozhodovat o budoucnosti české energetiky.
  • Wales chce vyhrát ragbyové mistrovství světa.

Zajímavosti a kuriozity

Západní představy o hygieně jsou divné. Z hlediska zbytku světa občas i nechutné.

Sen o raketovém motoru bez paliva trvá. (Přestože tzv. EM drive se ukázal jako nesmysl.) David Burns z NASA navrhuje něco, co nepříjemně připomíná perpetuum mobile, ovšem vylepšené o využití teorie relativity.

Chemický prvek kopernicium je hodně divný.

Lidé se nikdy nebudou stěhovat na jiné planety, je to příliš daleko, říká letošní laureát Nobelovy ceny. Dostal ji právě za objev exoplanet. (Ale všimněte si, že říká „stěhovat“. O „podívat se“ nepadlo ani slovo, a to je nadějné.)

Prvním africkým výrobcem smartphonů je rwandská firma Mara Group.

Citát pro dnešní den

Tohle je kniha špatných nápadů. Přinejmenším většina z nich jsou špatné nápady. Je možné, že mezi ně proklouzly škvírou i nějaké dobré. V takovém případě se omlouvám.

– Randall Munroe: Jak na to; absurdní vědecké rady k řešení běžných každodenních problémů

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější