Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krize v Hongkongu: Čínský sen za naše peníze

Vládě už dávno nevěří, natož policii, a bojí se, že jim nepomůže ani svět. Bojují o svou budoucnost – ti nejradikálnější i za cenu vlastního života. Foto: Tyrone Siu, Reuters
Vládě už dávno nevěří, natož policii, a bojí se, že jim nepomůže ani svět. Bojují o svou budoucnost – ti nejradikálnější i za cenu vlastního života. Foto: Tyrone Siu, Reuters

V Hongkongu se už téměř čtyři měsíce denně protestuje. Do ulic v jeden moment údajně vyšly až dva miliony lidí, tedy přibližně čtvrtina populace. Demonstrace se liší ve velikosti a násilnosti, ale jedno mají společné – naprostou nedůvěru v místní samosprávu a její údajnou nezávislost na Pekingu. Vláda ale na masové protesty téměř nijak nereaguje a policie je stále brutálnější. Situace se zdá být patová a pro demonstranty požadující plnou demokracii beznadějná.

Hongkong je ale jenom střípkem jednání čínské vlády, která je stále agresivnější a autoritářštější. A vinu na tom neseme i my, naše peníze a hlavně naše naivita.

Laboratoř Jednotné fronty

Důvody, proč hongkongská vláda nijak nereaguje na výzvy obrovského protestního hnutí, je nutné hledat pod povrchem. Ačkoliv Hongkong není diktaturou, rozhodně není demokracií. Značná část členů Legislativní rady je volena nedemokraticky, stejně jako celá vláda. Netransparentní, nedemokratický systém vedený shora byl totiž pro Brity v rámci koloniální politiky k vládnutí vhodnější. A Peking se z taktiky svých předchůdců poučil.

Do určité míry již po vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949 začala Komunistická strana Číny využívat taktik politického boje nazývaného práce na Jednotné frontě (leninistický koncept, v Československu obdobnou funkci plnila Národní fronta) určeného ke kooptaci nekomunistických elementů, především vlivných nepřátel. Sám Mao Ce-tung Jednotnou frontu označil za jednu z „magických zbraní“, jimiž komunisté disponují.

Tento dnes již velmi propracovaný systém se zaměřuje především na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

70 let komunistické Číny

Čína

Hongkong

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější