Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co projde jiným, mně ne. Jsem součást nepopulárního hnutí, za své názory jsem perzekvována, říká Jermanová

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) odmítá, že by její vládnutí ve Středočeském kraji provázely kauzy. Externí smlouvy vyšetřované policií, využívání krajského vozu jejím mužem, sporná volba šéfky Památníku Karla Čapka a další případy vysvětluje v rozhovoru pro Deník N tím, že je součástí hnutí, které není oblíbené.

Zhruba před měsícem jste měla první jednání s pražskou koalicí vedenou primátorem Zdeňkem Hřibem. Co z něj vzešlo?

Spolupráce s Prahou by měla být dlouhodobě pozitivní a mělo by být jedno, kdo sedí v jejím čele. Praha je pro nás ohromnou výhodou, ale také velkou výzvou, protože spoustu regionálních problémů řešíme za ně. Považuji za nešťastné, že po první schůzce s panem primátorem, kterou jsem iniciovala já, začala rétorika, že za všechny problémy Prahy mohou Středočeši. Protože to není pravda.

Nezmiňovali zástupci Prahy jen to, že dopravní problémy města pramení často už ve středních Čechách?

Středočeské problémy jsou zase spjaté s tím, jak se Pražané stěhují na svoje chaty a chalupy, případně za prací k nám. Často navíc žijí na území Středočeského kraje, ale nemají zde trvalé bydliště. Není pravda, že za všechno na světě, co se děje špatného v Praze, mohou Středočeši. Zajímavé, že jsme takové problémy neměli s primátorkou Krnáčovou a objevily se až s nástupem nové koalice.

Středočeši nemohou za to, že nejsou P+R parkoviště. Stavíme je a postavíme další, investiční příprava ale zůstala stát na straně Prahy. Nemůžeme za problémy Prahy, ani naopak. Jsou to spojené nádoby. Já to hrotit nechci, protože jsme metropolitní oblast. To ale neznamená, že budeme servisní organizací Prahy. Chceme si zachovat venkovský ráz. Trošku mě na společné radě zarazilo, že nám kolegové z Prahy představili, jak bychom měli Středočeský kraj řídit.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jak to myslíte?

Oni nám v podstatě řekli, kam máme směřovat prostředky a rozvíjet centra na dopravních uzlech.

Oni vycházejí z Plánu udržitelné mobility, na kterém se v pracovní skupině podílel i Středočeský kraj.

Pletete dvě věci. Udržitelná mobilita a rozvoj kraje je něco jiného. Pokud vám radní jiného kraje říká, kam máte dávat prostředky, není to dobře. My jsme svébytný kraj a musí k nám přistupovat stejně zodpovědně jako my k nim. Nápady, že se zavede mýtné nebo že se zavře Praha, jsou jen řešením jednoho problému na úkor druhého.

Vy už jste zmínila primátorku Adrianu Krnáčovou, říkáte tedy, že jste s ní měla lepší kontakt. Jak vnímáte spolupráci se Zdeňkem Hřibem?

Vztah s ní byl korektní, což se projevovalo i na spolupráci třeba na přípravě tramvajově trati do středních Čech. V tuto chvíli nevidím ze strany Prahy žádnou vůli ke kooperaci s námi. Asi má jiné priority. Ke Zdeňku Hřibovi: nemyslím si, že by bylo fér

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější