Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vášáryová: Tradiční rodina nikdy neexistovala, je to jen součást hybridní války o moc

Magda Vášáryová. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Magda Vášáryová. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Dalším nástrojem boje v hybridní válce se stávají vztahy mezi muži a ženami schovávané do líbivých pojmů jako tradiční rodina, míní politička a herečka Magda Vášáryová. Útoky trollů budou podle ní směřovat na ženy, které žádají rovnoprávnost, a ty muže, již nezávislost a samostatnost žen podporují. Předsedkyně nejstaršího slovenského ženského spolku Živena v rozhovoru pro Deník N hovořila také o síle strachu či stereotypech v politice.

Proč je zrovna tradiční rodina nástrojem boje proti nezávislosti žen?

Možná proto, že tradiční rodina neexistuje a nikdy neexistovala. To je romantický termín, který často prosazují ti, kdo mají takových tradičních rodin hned několik. Máme třeba na Slovensku politickou stranu Sme rodina, kterou vede svobodný muž, který má deset dětí s devíti ženami.

Tak kde se to vzalo?

Možná mají na mysli moderní nukleární rodinu, kde je táta, máma a děti v paneláku, protože vesnická rodina se skládala z dětí, prarodičů, rodičů, praprarodičů. Ale to nejsou převažující modely rodin v historii.

Vždyť po první světové válce byla tradiční rodina babička, matka a děti, protože muži odešli na léta do války. Tehdy ženy dokázaly, že mohou muže nahradit v mnoha povoláních – neměly na výběr. A i díky tomu pak pro ně bylo jednodušší prosadit si volební právo. Navzdory tvrzení univerzitních profesorů, že mají příliš malý mozek.

Tradiční rodina je máma, táta a dvě děti, ne?

Přijde na to, ze které doby tu tradici berete. Ve starém Řecku byla tradiční rodina s otroky a ženy, pokud nebyly bohyně, se nevyskytovaly. Nebo křesťanské neposkvrněné početí, kdy Marie jako panna a svatý Josef vychovávají dítě Boha. Nebo je tradiční rodina ta, která měla k dětem chůvu?

Já například vyrůstala v rodině dvou vzdělaných rodičů, kteří chodili do práce, a měla jsem svoji vlastní chůvu, což bylo tehdy běžné. V tradičních rodinách o děti pečovaly chůvy, a aby matky nemusely kojit, měly k nim dokonce své kojné. Tuhle tradiční rodinu ale ti pánové asi nemají na mysli, že? Ten termín je jen maloměstský

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Slovensko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější