Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kočner: Zabijí tě. Nahrávka o násilí a kupování poslanců ve slovenské kauze Gorila

Slovenská mafiánsko-politická kauza „Gorila“. Uprostřed její hlavní postava, podnikatel Kočner, vpravo bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka, vlevo slovenský podnikatel, spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák. Koláž: Denník N
Slovenská mafiánsko-politická kauza „Gorila“. Uprostřed její hlavní postava, podnikatel Kočner, vpravo bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka, vlevo slovenský podnikatel, spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák. Koláž: Denník N

Slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka namísto vyšetřování kauzy „Gorila“ schovával její nahrávku pro jejího aktéra, podnikatele Kočnera, u sebe v trezoru. Po skončení působení ve funkci údajně vydíral zakladatele firmy Penta Jaroslava Haščáka, který ale už za Gorilu jednou zaplatil. Kočner jim pohrozil zabitím a celé si to nahrál. Slovenský Denník N 70minutovou nahrávku rozhovoru získal. Zvukový záznam z léta 2014 ukazuje příběh mafiánského Slovenska.

Pokud jste si dosud mysleli, že generální prokurátor by měl vyšetřovat mafiána, v tomto vztahu je to podle této nahrávky přesně naopak. Mafián vyšetřuje bývalého generálního prokurátora, vříská na něj vulgarismy, vyhrožuje jemu i jeho kumpánům fyzickou likvidací a tím, že jeho syn skončí.

Proč se slovenský podnikatel Marian Kočner tak rozčílil? Prokurátor Dobroslav Trnka se za jeho zády pokusil vydírat zakladatele firmy Penta Jaroslava Haščáka Gorilou – nahrávkou jeho rozhovorů v konspiračním bytě, o které byl šéf Penty přesvědčen, že už neexistuje.

„Chci vědět, kdo nakopíroval ty vzorky, které jste poslali Haščákovi. Chci vědět, kolik kopií je z toho pořízených kromě té, kterou jsem ti sebral. Chci vědět, proč jsi to udělal a proč jsi mi pak lhal. Takže spusť,“ tlačí Kočner na Trnku.

„A mluv teď jen pravdu. Protože jen pravda tě zachrání a možná zachrání i tvého syna, který si to taky ods**e. Nebo si to ods**eš ty, prohraješ soud, vyj**ají s tebou, půjdeš do basy a tvému ​​synovi zničí život. Tak povídej a přestaň mi lhát, protože když mi budeš lhát, tak uvidíš, co pak s tebou udělám,“ říká mafián, který dnes sedí ve vazbě za kauzu směnek televize Markíza. Toto je příběh, který popisuje nahrávka.

(Články o kauzách vraždy novináře Kuciaka, Mariana Kočnera a jeho aplikace Threema najdete tady.)

Před osmi lety

Je rok 2011. Generální prokurátor Dobroslav Trnka po sedmi letech končí ve funkci. Neodchází jako hrdinný bojovník proti korupci a mafii. Novináři ho podezřívají, že rozhodoval ve prospěch svého kamaráda Mariana Kočnera. Propustil z vazby na svobodu Josefa Majského. Přikázal zastavit stíhání v korupční kauze Gorila. Odblokoval majetek napsaný na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Vražda novináře Kuciaka

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější