Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brexit nebude natrvalo. Nevyhostíme vše britské, říká česká státní tajemnice

Umělecké ztvárnění brexitu: Reimund Bertrams, Pixabay
Umělecké ztvárnění brexitu: Reimund Bertrams, Pixabay

Do plánovaného brexitu zbývá jen 17 dní. Dodnes není jasné, jestli se odchod Spojeného království z Evropské unie opět neodsune. Jednání posledních dní vrátila naději na dohodu o vztazích po brexitu. Deník N se přesto ptal státní tajemnice Mileny Hrdinkové i na stav příprav na chaotický brexit bez dohody.

Evropská unie s Británií pro případ brexitu bez dohody, kdy by přes noc přestaly platit veškeré svazky mezi nimi, domlouvají nouzová přechodná ujednání zajišťující například to, aby mohla přistávat letadla na letištích druhé strany nebo aby studenti mohli zůstat na výměnných studijních pobytech (psali jsme o tom tady). V jakém stavu je dojednávání těchto dohod dnes? Co dojednáno je a co není?

Není to přímo dojednáno s Británií, nejsou to dohody, jsou to jednostranná, nouzová opatření, kterými buď jednotlivé státy, nebo celá EU jednostranně řeší ty nejpalčivější situace. To je to, co my známe jako „lex brexit“ (letos přijatý český zákon o úpravě některých vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království z EU, pozn. red.).

Například, jak říkáte, aby mohla přistávat letadla. Aby občané Spojeného království, kteří budou na území EU v době, kdy dojde k brexitu, nemuseli okamžitě její území opustit. Aby byla zajištěna jejich základní práva. Aby byl zajištěn pohyb zboží.

Jsou to opatření, abychom 1. listopadu nemuseli, když to hodně zjednoduším, vyhostit a zbavit se všeho britského, co je na evropském území, a abychom byli i nadále schopni pokračovat v našem kontaktu.

Je těch oblastí hodně?

Ne, je jich do deseti. Je to oblast silniční dopravy, letecké dopravy, také oblast rybolovu, která pro nás není tak palčivá, protože nemáme moře. Dále je to rozpočet i vízová povinnost.

Stav brexitu k dnešnímu dni:

  • Zatím platné datum: 31. října.
  • Dohoda o okolnostech brexitu: nepřijata britským parlamentem.
  • Na obzoru nejsou britské volby ani referendum.
  • Jednání premiérů Británie a Irska naznačila možnou dohodu ohledně tzv. irské pojistky.
  • Ve čtvrtek a pátek bude summit EU k brexitu.
  • Britský zákon zakazuje brexit bez dohody a přikazuje vládě požádat o odklad, pokud nebude žádná dohoda schválena do této soboty.
  • S odkladem musejí souhlasit všechny členské země EU.
  • Britská vláda však může brexit jednostranně zrušit. To je ale téměř vyloučeno.

Je nějaká oblast, která se blízce dotýká České republiky, jako například homologace součástek v automobilovém průmyslu? Jsou vyřešeny všechny problémy?

Nejsem si vědomá žádné oblasti, která by byla specifická jen pro Českou republiku. Vždy se to týká více států. Ale pokud zmiňujete

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější