Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel Alexej Leonov, hrdina a kosmonaut z časů prvních

Aleksej Leonov spolu s Donaldem „Deke“ Slaytonem během mise Apollo-Sojuz v roce 1975. Foto: NASA
Aleksej Leonov spolu s Donaldem „Deke“ Slaytonem během mise Apollo-Sojuz v roce 1975. Foto: NASA

Tento týden, 11. října 2019, zemřel Alexej Leonov, jedna z nejvýraznějších tváří bohatýrského kosmického programu Sovětského svazu. Druhý po Gagarinovi, řekl bych.

Setkal jsem se s ním v roce 1978, když jsem jako mladý student, fanaticky nadšený pro vše kosmické, vyjel do skoro západní Jugoslávie na Mezinárodní astronautický kongres. Studentů si tam velmi vážili, a proto se nám i slavní kosmonauti věnovali o chvilku déle než ostatní tisícovce účastníků. Díky tomu jsem Alexeje Leonova mohl pár minut vnímat i jako člověka, nejen jako symbol na fotografiích.

Bylo snadné v něm vidět sovětského papaláše v generálské uniformě, s mírnou nadváhou, byť s výrazným odleskem čacké americké NASA ze společného projektu Apollo-Sojuz. Bylo snadné zapomenout, že to je člověk, který hodně umí, má hodně zažito, a není úplně samozřejmé, že dosud všechno přežil.

Narodil se ve špatnou dobu na špatném místě – v roce 1934 na Sibiři. Jeho otce odvlekli do gulagu a tehdejší život jejich rodiny byl všechno, jenom ne snadný. Pro tuto etapu vývoje jeho osobnosti, zejména během války, se bez ironie nabízí paralela se sovětským propagandistickým titulem „Jak se kalila ocel“. Hledal si svoje místo v sovětském systému a přihlásil se do vojenské letecké školy. Jeho letecká kariéra šla prudce nahoru, až byl vybrán do oddílu budoucích kosmonautů. První lety kosmické lodě Vostok proběhly bez něho; jeho příležitost čekala v následném projektu Voschod.

Abychom věděli, o čem mluvíme: kosmická kabina Vostok byla ocelová koule, určená pro jednoho stísněného kosmonauta. Tvar koule byl zvolen proto, aby se nemusela řešit orientace kabiny při návratu do atmosféry. Při té příležitosti docházelo k neřízené rotaci, takže uvnitř koule kosmonauti zažívali něco jako „v míchačce se štěrkem“. Úroveň tehdejší techniky byla z dnešního pohledu nesmírně primitivní. Součásti kosmické lodi vypadají jako narychlo smontované instalatérem, kterému

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější