Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je správné si od bohatého vzít víc a od chudého méně, říká děkan Matfyzu ke spolupráci s Home Creditem

Děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Jan Kratochvíl. Foto: MFF UK
Děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Jan Kratochvíl. Foto: MFF UK

Zvažovali jsme, jestli s firmou Home Credit uzavřít smlouvu o partnerství. Nakonec jsme se rozhodli, že ano, řekl v rozhovoru pro Deník N děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Jan Kratochvíl. Jenže společnost ze skupiny PPF nezaplatila vstupní poplatek, a kontrakt je tak neplatný. „Kdyby došlo k dalšímu jednání, byl by tento aspekt také brán v úvahu,“ podotkl děkan.

Podpora na základě smlouvy Univerzity Karlovy a firmy Home Credit se měla podle PPF Group týkat Fakulty sociálních věd a té vaší, Matematicko-fyzikální fakulty. Vy jste ale v prohlášení uvedli, že jste o spolupráci nevěděli. Jak je to možné?

Začal bych chronologicky. Home Credit nás oslovil někdy na jaře, že by se chtěl účastnit našeho partnerského programu. Jeho pravidla máme vystavená i na našem webu. Bylo to na základě spolupráce s lidmi z Katedry statistiky, kteří dělají finanční matematiku, což je náš studijní program, patří tam například pojistná či úvěrová rizika. Spolupracujeme s řadou finančních institucí a vítáme všechny praktické aplikace či impulsy, kde se studenti mohou dostat do kontaktu se skutečně praktickými otázkami.

Byli jsme si vědomi toho, že tato smlouva s Home Creditem bude vnímána trochu citlivě, takže jsme to zvažovali. Musím obecně říct, že příkladů, kdy jsme partnerství s nějakou firmou neuzavřeli, bylo málo.

Partnery si vybíráme, ale většinou nás oslovují takové firmy, o které zájem skutečně máme. Především z IT oblasti kvůli informatice, ale i ve finančnictví máme víc partnerů. Tehdy při rozhodování, jestli Home Credit ano, nebo ne, čestně přiznávám, jsme očekávali, že to bude vnímáno citlivě, a tak jsme o tom diskutovali jak ve vedení fakulty, tak i v akademické obci.

Proč jste váhali?

Protože Home Credit v povědomí lidí z doby před deseti lety na našem trhu nebyl vnímán jako společnost, která by byla příjemná na své klienty. Když se podíváte na hodnocení z před deseti lety, nevypadá příliš dobře.

A teď je to jinak, když jste se nakonec rozhodli pro uzavření smlouvy?

Zvažovali jsme několik aspektů. Jeden byl ten, že jakási spolupráce už při výuce existuje a tahle smlouva nám nabízela možnost rozšířit spolupráci o zadávání témat diplomových a bakalářských prací pro studenty. To bylo jedno z těch pozitiv. To, co převážilo nejvíc, bylo, když jsme zjistili, že prakticky ve stejné době Člověk v tísni naprosto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Home Credit a Univerzita Karlova

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější