Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z dluhové pasti se lidé nemusí dostat tak snadno, jak chtěl Pelikán. Bez splácení to nepůjde, prosazují poslanci

Výrok Daniela Hůleho z Člověka v tísni.
Výrok Daniela Hůleho z Člověka v tísni.

Lidé se zřejmě nezbaví dluhů tak snadno, jak předpokládala novela prosazovaná exministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. O její definitivní podobě rozhodne v nejbližších dnech Poslanecká sněmovna. Největší podporu má pozměňovací návrh Patrika Nachera, podle něhož nelze v Česku nastavit stejně benevolentní podmínky oddlužení jako mají v Německu nebo v Rakousku.

Na oddlužení by mohlo dosáhnout více lidí než dosud. Poslanci se ve středu mají ve druhém čtení zabývat novelou insolvenčního zákona, kterou připravil bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Chce ulevit statisícům lidí, kteří se v Česku chytili do takzvané dluhové pasti a dosud neměli šanci se z ní dostat.

Nová pravidla mají usnadnit vyhlášení osobního bankrotu. Pelikán navrhuje zrušit dosavadní podmínku, podle níž soud může povolit bankrot jen tehdy, pokud dlužník dokáže do pěti let splatit alespoň třicet procent svých závazků. Nově by sice oddlužení pro lidi s minimálními příjmy trvalo sedm let, ale šanci by získal téměř každý bez ohledu na to, jakou část dluhu splatí – teoreticky i ten, kdo nesplatí vůbec nic. Uvolnění pravidel by se týkalo dluhů do tisícinásobku existenčního minima – tedy 2,2 milionu korun.

Pelikánova novela chce zároveň motivovat dlužníky, kteří jsou schopni splácet více, aby to skutečně dělali. Vedle sedmileté možnosti zachovává dosavadní pětiletý model (kdo splatí alespoň 30 procent dluhu, tomu se zbytek smaže) a nově nabízí i rychlejší variantu: kdo splatí alespoň polovinu dluhů, ten se jich zcela zbaví už za tři roky.

Poslanci ale připravili desítky pozměňovacích návrhů. Ty většinou řeší formální stránku insolvenčního řízení, některé ale zřejmě změní i původní Pelikánovu ideu. Největší podporu má totiž návrh, s nímž přišli poslanci Patrik Nacher a Taťána Malá (oba ANO). Jeho přijetí doporučil i ústavně právní výbor Sněmovny.

Nacher s Malou v návrhu nepočítají se sedmiletou variantou a možností „nulového“ splacení dluhu. Souhlasí s rozšířením o tříletou variantu, ale jinak ponechávají dosavadní pětiletou – k ní by nicméně přibyla možnost, aby soud povolil oddlužení i při splacení méně než 30 procent, jestliže se dlužník skutečně snaží a insolvenční správce konstatuje, že neměl nepoctivý záměr.

„Soud ale nemá žádné vodítko, jestli mu to povolí. Navíc tato situace existuje již dosud. V řadě případů nám soudy schvalují nižší oddlužení než 30 procent, protože to posoudí individuálně. Ale je to jednak drahé, jednak nepředvídatelné – a fakticky se ten stav nijak nezmění,“ shrnuje své námitky Daniel Hůle, odborník na dluhovou problematiku z neziskové organizace Člověk v tísni. Navíc se obává zahlcení soudů.

„Klíčové je, že už tam bohužel není varianta oddlužení pod třicet procent. Záleží to pouze na tom, jestli dlužník bude soudu sympatický. Víme, že některé soudy mají rozvinutější sociální cítění, jiné ne, ale všeobecně jsou hodně konzervativní. Kdo si myslí, že soudy jsou soucitné, je na omylu,“ dodává Hůle.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější