Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Každému jeho peklo, naznačuje nový román Petry Dvořákové Chirurg

Kniha připravená k pitvě. Foto: Ivan Adamovič, Deník N
Kniha připravená k pitvě. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Jedním z hostů Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě, který se konal 11.–12. října, byla Petra Dvořáková. Její nejnovější román Chirurg, v němž zpracovává ve společnosti populární téma zdravotnického prostředí, lze vnímat jako žánrové klišé i jako povedenou sondu do současného života.

Doktor Hynek Grábl byl po problémech s alkoholem na pracovišti nucen opustit místo na pražské klinice. Aby se mohl dál věnovat své profesi, musí vzít zavděk místem řadového chirurga v pohraničí, kam si přináší kromě osobních i finanční problémy. K létům výčitek a zklamání se přidávají problémy s pubertálním synem i poznání, že láska k podezíravé, nespokojené a vpravdě nesnesitelné manželce dávno vyprchala. Grábl bezvýchodnou situaci řeší návratem k alkoholu. Nad vodou jej chvílemi drží jen úcta k otci a láska k dceři.

Lékař na scestí

Navenek žije hlavní postava doktora Grábla jaksi zrychleně, v jejím podání děj ubíhá jako jízda vlakem, kdy ostatní jsou jen rozmazané šmouhy. V příkrém kontrastu ke své manželce je racionálně založen, ve svých 45 letech bilancuje a pere se s pocity zmaru a selhání. V kolotoči boje se svědomím a omluv sobě samému si začíná připouštět, že selhal. „Najednou mě napadne, že jsem možná jedinej, kdo sám sebe ještě pořád vidí jako zodpovědnýho sympaťáka. Co když už dávno do mýho výrazu prosákly všechny ty šílenosti, který jsem v životě napáchal?“ přemítá Hynek ve chvíli sebereflexe. „Zčistajasna mi dochází, že [tím] peklem není nic jinýho než to, co člověk ze sebe za svůj život udělá.“ Ve chvílích bezmoci se Hynek uchyluje střídavě k alkoholu a k milence. Připouští morální selhání v osobním

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější