Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Brexit: jde do tuhého. Dny a události, které rozhodnou

Britové jsou mezi EU a odlišnou cestou stále ještě na rozcestí. Foto: Tumisu, Pixabay
Britové jsou mezi EU a odlišnou cestou stále ještě na rozcestí. Foto: Tumisu, Pixabay

Tři týdny zbývají do dalšího možného data odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska po 46 letech z Evropské unie. Dosud není zcela jasné, jestli brexit skutečně nastane 31. října. Následující dny a plánované i neplánované schůzky a jednání ale rozhodnou.

1) Dnes: Johnson–Varadkar

Už dnes čeká britského premiéra Borise Johnsona další jednání s irským předsedou vlády Leem Varadkarem. Podle Sky News půjde o soukromé setkání.

Irsko-britské vztahy po rozchodu jsou pro brexit nejdůležitější, protože se jedná o možném návratu kontrol na společnou hranici i o obavy ze sektářského násilí, které irský ostrov trápilo až do přelomu tisíciletí. Irsko a EU si návrat tvrdé hranice nepřejí, konzervativní vláda Spojeného království si zase nepřeje zůstat v celní unii a jednotném trhu EU ani v nich ponechat Severní Irsko.

Varadkar k tomu řekl, že „pokud jde o irskou vládu, chceme se dohodnout, pracovat na dohodě tvrdě až do poslední chvíle, ale určitě ne za každou cenu“.

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier včera v Londýně ke stavu vyjednávání podotkl, že Spojené království a Unie „nejsou úplně v pozici, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější