Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to něco víc než scam, říká kadaňský restauratér s exekucemi vábící na neexistující kryptoměny

Zakladatel české odnože firmy Tycoon69 lákající na poukázky na neexistující kryptoměnu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Zakladatel české odnože firmy Tycoon69 lákající na poukázky na neexistující kryptoměnu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Firmu Tycoon69 prověřuje švýcarský finanční regulátor, varování vydaly i další země. V Česku se však společnosti daří a nově zde vznikla samostatná odnož. Deník N hovořil s jejím zakladatelem, vystudovaným učitelem Pavlem Zítkem.

Do zapadlé kavárny v prvním patře Domu módy na pražském Václavském náměstí přichází mírně podsaditý muž v teplákové mikině a tričku se znakem nejznámější kryptoměny bitcoin. Třiapadesátiletý Pavel Zítko je jednou z hlavních tváří projektu Tycoon69, který nyní prošetřuje švýcarský finanční úřad.

Společnost ze Švýcarska nabízela poukázky na neexistující kryptoměnu s příslibem uložení v bance, která však ještě nezískala licenci. Kvůli podezření z podvodu padlo na Tycoon69 trestní oznámení.

Podle kritiků může jít o podvodnou strukturu připomínající letadlo z devadesátých let. Hlavní zdroj příjmů pro jeho členy totiž tvoří odměny za přivedení dalších lidí. V Česku se ale tento projekt těší velké oblibě a podle Zítka tvoří Češi polovinu z celé 30tisícové základny.

„Toto je budoucnost a ta ukáže, jaké věci dávají smysl, a které ne,“ věří v projekt Zítko, který přes dvacet let provozoval restauraci v severočeské Kadani. Nyní je spolu se svou rodinou součástí této virtuální struktury, stojí v čele nově založené české společnosti s totožným názvem a bez skrupulí hovoří o tom, že založení české firmy má umožnit pokračování projektu mimo dohled švýcarských regulátorů. Ačkoliv láká nové rekruty na lepší zítřky, sám čelí podle zjištění Deníku N několika exekucím.

Poetika tokenu

Podle kritiků je Tycoon69 spíš letadlo než solidní projekt. Jak můžete toto podezření vyvrátit?

To vyvrátí jedině čas. Jak někomu dokážete, že nemáte rakovinu – že vydržíte a neumřete.

Vy sám – zvlášť, když je v tom zainteresována i vaše rodina, nemáte obavy, že jste se stali součástí podvodu?

Ne, toto je budoucnost a ta ukáže, jaké věci dávají smysl, a které ne. A co je krok dopředu. Bitcoin (nejznámější kryptoměna – pozn. red) není budoucnost, to je dinosaurus.

Kolik peněz si můžete v této struktuře měsíčně vydělat?

Desítky tisíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější