Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Univerzita ztrácí morální kredit.“ Proti smlouvě s Home Creditem se ohradily dvě fakulty, ozval se i profesor Přibáň

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a minoritní akcionář Jiří Šmejc. Foto: Twitter PPF Group
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a minoritní akcionář Jiří Šmejc. Foto: Twitter PPF Group

Smlouvu Univerzity Karlovy s firmou Home Credit dnes kritizovali filozofická a 2. lékařská fakulta či profesor Jiří Přibáň. Rektor vysoké školy Tomáš Zima nicméně ujišťuje, že partnerství nenaruší akademickou svobodu.

Sociolog a právník Přibáň se kvůli partnerství s firmou, která se specializuje na drobné půjčky, vzdal místa v Čestné radě absolventů univerzity.

„Nevím, jaký finanční kredit tímto partnerstvím univerzita získává, ale vím, že takovým spojením ztrácí kredit morální,“ napsal na Twitteru profesor, který vede právně-sociologické centrum na Univerzitě v Cardiffu. „Akademické investice do budoucnosti nemohou stavět na dluhových pastech minulosti!“ dodal.

Redakce Deníku N se s Přibáněm snažila spojit, na dotazy však zatím nereagoval. Univerzita odpoledne v prohlášení uvedla, že Zima Přibáňova kroku velmi lituje a zaslal mu dopis.

Smlouvu s firmou Home Credit uzavřela univerzita na konci září. Tříleté partnerství se společností ze skupiny PPF vynese škole půl milionu korun ročně, celkem tedy 1,5 milionu. Podle smlouvy půjde o rozvoj v oblasti vzdělávání, výzkumu či vývoje. Spolupráce je ve smlouvě, o které se akademický senát dozvěděl z médií, definována tak, že „převyšuje obvyklou úroveň partnerství“.

Proti smlouvě se ohradila i filozofická fakulta. Její děkan Michal Pullmann uvedl, že udělit exkluzivní označení „hlavní partner Univerzity Karlovy“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Home Credit a Univerzita Karlova

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější