Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Méně byrokracie i přesčasů, víc respektu k rodině. Ptali jsme se českých lékařů, proč pracují v Německu

Foto: Ani Kolleshi, Unsplash
Foto: Ani Kolleshi, Unsplash

Za hlavní důvod, proč čeští doktoři raději léčí v Německu, bývá tradičně považován lepší plat. Příběhy několika lékařů, které oslovil Deník N, ale ukazují, že motivací, proč odejít a hlavně proč za západními hranicemi zůstat, je daleko víc. A v mnohém mohou být inspirací i pro Česko.

Počet českých lékařů pracujících v Německu prudce roste. Na konci roku 2008 jich tam podle statistik Spolkové lékařské komory pracovalo 308, na sklonku loňska to už bylo 1013 doktorů. Drtivá většina z nich pracuje v nemocnicích.

I když jde o vysoké číslo, jsou Češi v německých ordinacích co do počtu až osmá nejčastější evropská národnost. Jednoznačné prvenství s více než 4300 lékaři zastávají Rumuni a víc doktorů (1116) odjelo i z výrazně menšího Slovenska.

Svou roli kromě výhodných platových podmínek hraje i hlad německého systému po lékařích a následná otevřenost k cizincům, kterým se nemocnice snaží pomoci.

Všichni lékaři, se kterými Deník N mluvil, se shodují, že pokud se jako cizinci dokážou domluvit, pacienti i kolegové je respektují. Na oplátku popsali, čím si německé zdravotnictví získalo respekt u nich.

Větší svoboda léčby

Lékař Ján Latta. Foto: soukromý archiv Jana Latty

Ve svých sedmatřiceti letech je Ján Latta přednostou neurorehabilitační kliniky v Bad Tennstedtu, a vede tak několik primářů a dalších lékařů. I na německé poměry jde o nezvykle rychlý kariérní postup. Cesta do zahraničí přitom nebyla tím, co Latta původně zamýšlel. Za to, že Česko (potažmo Slovensko, odkud Latta pochází) přišlo o lékaře, který kromě práce učí a publikuje, může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější