Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Univerzita Karlova čelí kritice za partnerství s Home Creditem. Někteří vědci se bojí o nezávislost

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a minoritní vlastník PPF Jiří Šmejc. Foto: Twitter PPF
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a minoritní vlastník PPF Jiří Šmejc. Foto: Twitter PPF

Akademický senát Univerzity Karlovy bude řešit smlouvu, kterou na konci září uzavřel rektor Tomáš Zima s firmou Home Credit. Deníku N to řekl jeden ze senátorů David Pavlorek. Podle dokumentu nyní firma může používat označení „hlavní partner Univerzity Karlovy“. Tato spolupráce podle smlouvy „převyšuje obvyklou úroveň partnerství“. Podle mluvčího společnosti Home Credit dostane škola půl milionu korun ročně po dobu tří let. Podpisu se za firmu, která poskytuje krátkodobé půjčky, účastnil i minoritní akcionář Jiří Šmejc. Pražská univerzita ale není jediná, kdo s Home Creditem podobnou smlouvu uzavřel.

O spolupráci s Univerzitou Karlovou informovala na Twitteru finanční skupina PPF, pod kterou firma spadá. Uvedla, že Home Credit bude skrze tříletou partnerskou smlouvu podporovat zejména Matematicko-fyzikální fakultu a Institut ekonomických studií, který patří pod Fakultu sociálních věd.

„Znamená to nejen finanční podporu, ale i pomoc s vědeckými a výzkumnými programy, hostování zahraničních profesorů a granty pro studentské a vědecké práce,“ sdělila firma.

V rámcové smlouvě o partnerství, o které jako první informoval web A2larm, stojí, že „jsou připraveny rozvíjet vzájemně prospěšnou spolupráci“ v oblasti vzdělávání, výzkumu či vývoje, a to za účelem „zajištění všestranného, trvale udržitelného rozvoje a prosperity, společného zájmu, podílet se na obecném prospěchu“.

„Strany prohlašují, že komplexní zapojení Partnera (jakožto zástupce skupiny Home Credit) do aktivit Univerzity a/nebo jejích fakult převyšuje obvyklou úroveň partnerství,“ stojí v rámcovém dokumentu, který má Deník N k dispozici.

Partnerství obnáší například peníze od Home Creditu na vybrané projekty, účast firmy na odborných akcích pro studenty i partnery, podporu vybraných studentů či hostujících profesorů nebo poskytování cen do studentských a vědeckých soutěží. Kromě podpory grantů a stipendií či stáží se podle smlouvy může Home Credit zapojovat třeba i do mentoringových programů, obě strany se mají také vzájemně propagovat.

Dluhové pasti a exekuce

O uzavření smlouvy nevěděl akademický senát univerzity, tudíž se celá záležitost bude projednávat na jeho jednání příští týden v pátek. „Určitě se na to budeme ptát, vzhledem k ohlasům

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Home Credit a Univerzita Karlova

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější