Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Do voleb raději bez socanů, rozeštvi a panuj, čekání na medaili…

Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal
Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal

Přečetl jsem si celou dnešní produkci kolegů z Deníku N, nahlédl na sociální sítě, otevřel pár tuzemských i zahraničních zpravodajských serverů a teď nevím, o čem psát dřív. Tak to vezmu popořadě, je toho víc než dost.

Z dnešních zjištění, analýz a komentářů vybíral Libor Stejskal.

Jak si žijí naše buňky? Červené krvinky mají užitečnou vlastnost: čím méně kyslíku se do našeho těla dostává, tím více se jich tvoří. A vědci teď konečně přišli na to, proč to tak je a jak nám mohou tyto buňky zavařit. Kolega Petr Koubský představuje práci tří vědců, kteří právě dostali Nobelovu cenu za medicínu.

Když se i smrt hodí… Českým internetem zmítají boje o nedávno zesnulé Karla Gotta a Vlastu Chramostovou, padají nadávky, urážky, silná slova. Vypadá to, jako by právě oni dva nejvíce rozdělovali tuzemskou společnost. A přitom možná stačilo, aby si prezident Zeman a premiér Babiš nechali své úvahy například o státních pohřbech, a mohl být klid. Jenomže právě oni rozdělenou společnost potřebují nejvíce, píše ve svém komentáři Jan Moláček.

A co teď, Turecko? Američané se stahují, Turci se chystají na invazi a Kurdové se obávají masakrů. O co se vlastně nyní hraje na severovýchodě Sýrie, jaké má kdo v ruce karty a jak si Recep Erdogan poradí se statusem hlavy regionální velmoci, kterou z Turecka vytvořil? Nad tím se zamýšlí odbornice na tuto oblast Karolína Lahučká, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

Co bude rozvíjet a šířit Pražský hrad? To se zatím neví. Každopádně ale uzavřel smlouvu s internetovou televizí XTV na výrobu videorozhovorů. V ní působí například známý moderátor Lubomír Xaver Veselý, který v Českém rozhlase dělá rozhovory s politiky. Nejde o střet zájmů? zeptal se zúčastněných Jan Moláček.

A teď už prý mají nabito. Vyšetřovací komise poslanců, kteří zkoumali privatizaci těžební firmy OKD, chce dostat k soudu mimo jiné jejího někdejšího spoluvlastníka Zdeňka Bakalu. Co vede její členy k přesvědčení, že tentokrát budou úspěšní a Bakala bude odsouzen? Přečtěte si společný text Elišky Bártové Hradilkové, Báry Janákové a Jana Pavcerozhovor s předsedou vyšetřovací komise Lukášem Černohorským.

Daj-li mu tu medaili… S fotografem Janem Saudkem si (nejen) o jeho třicetiletém čekání na státní vyznamenání povídala Renata Kalenská.

Sociální demokraté začínají promýšlet strategii pro krajské volby, které se konají za rok. A vychází jim, že by se s poněkud povadlou růží ve svém znaku asi neměli moc chlubit. Tak se zejména lidé z krajů snaží poohlédnout po nových, neokoukaných tvářích, které si s ní lidé nespojují. Povídala si o tom s nimi Bára Janáková.

Britská královská rodina vstupuje do stejné řeky. Tedy ne úplně stejné, ale stále stejně divoké. Princ Harry s manželkou Meghan vyrazili do boje s britskými médii. Není to ale poprvé, co se členové královské rodiny rozhodli proti bulváru vystoupit. Způsob, jakým v pořadí šestý následník trůnu bitvu vede, však vybočuje, píše naše spolupracovnice Dominika Píhová, která rozebírá a srovnává jednotlivé kauzy.

Co si přečtete v zítřejším tištěném vydání

  • Podle dat CVVM je nejdůvěryhodnějším politikem šéf hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Čím to je?
  • Svoboda a nejistota spolu úzce souvisejí, říká Michaela Řeřichová, propagátorka absolutní svobody ve vzdělávání
  • Aleně Slobodníkové diagnostikovali nevyléčitelnou ALS. Hovoří o tom, jak se jí s nemocí žije a jak by lékaři měli zlepšit přístup k pacientům
  • Šestý ročník festivalu středoevropského filmu 3Kino sjednotí téma svobody. Uvede i novinky Agnieszky Hollandové či Krzysztofa Zanussiho

Co dál stojí za pozornost

„Během prvních pár dnů mi došlo, že rozhodně nejde o žádné pomáhání lidem, ale o tvrdý byznys a co nejvyšší prodej firemních doplňků stravy. Byla jsem upozorněna na to, že i kdybych věděla, že klientovi může pomoci něco jiného, nesmím mu to nabídnout.“ Server Vitalia.cz přináší svědectví ženy, která pracovala pro firmu nabízející výživové doplňky. Způsobem, jakým to dělají „šmejdi“.

Polský europoslanec Robert Biedroń zachránil z hořícího auta řidiče i jeho malé dítě. Pak před objektivem zapózoval se záchranáři a odjel. Fotografie se objevila na Twitteru s textem „hledá se neznámý zachránce“. V internetových debatách se teď řeší, zda to všechno souvisí s nadcházejícími volbami, v nichž se Biedrońova strana chystá výrazně prosadit.

Dánská premiérka totálně rozložila schůzi parlamentu. Vláda se rozhodla zakázat cirkusům držet slony, a aby jejich majitelům ztrátu kompenzovala, rozhodla se je vykoupit. Při čtení zprávy, která poslance o tomto kroku informovala, postihl premiérku nekontrolovatelný záchvat smíchu. Odrovnalo ji konstatování, že stát musí koupit i velblouda Aliho, který se citově příliš navázal na jednoho z tlustokožců.

Legalizace marihuany v amerických státech Colorado a Washington neměla žádný či jen naprosto minimální dopad na kriminalitu v těchto dvou státech. Někteří si slibovali její snížení v souvislosti s omezením nelegálního drogového trhu, jiní se obávali nárůstu počtu trestných činů způsobených pod vlivem omamných látek. Nestalo se ani jedno, konstatuje server Newsweek.

Tvůrci kultovní animované série South Park, pánové Matt Stone a Trey Parker reagovali s ironií sobě vlastní na skutečnost, že čínské úřady zakázaly seriál zveřejňovat na internetu. S odvoláním na současnou aféru v basketbalové NBA, kde pro změnu řeší vyjádření manažera jednoho z týmů na adresu zásahů proti demonstracím v Hongkongu a omlouvají se za něj, vydali prohlášení: Podobně jako NBA, i my vítáme ve svých domovech čínské cenzory a otevíráme jim svá srdce. Také milujeme peníze více než svobodu a demokracii. Informovala o tom televize CNN.

Svým způsobem zábavně se o Číně vyjádřil též předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Na otázku moderátora ČT, zda jsou v Číně porušována lidská práva, Kubera uvedl, že lidská práva jsou porušována po celém světě. Na opakovaný dotaz řekl: „Jsou, samozřejmě jsou. Ale je potřeba k tomu říct celou pravdu. Čína je země, která se nedá řídit tak, jak jsme my tady v Evropě zvyklí. Protože to by se velmi rychle rozpadla.“

Tak fajn. Celá pravda je, že se to s těmi lidskými právy holt nesmí přehánět, že, pane předsedo?

Poněkud z toho mrazí.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější