Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie bude mít tentokrát na OKD nabito, věří poslanci. Klíčem mají být nové nahrávky

Zdeněk Bakala sfáral do hloubky 940 metrů na dole Dukla na Karvinsku. Foto: ČTK
Zdeněk Bakala sfáral do hloubky 940 metrů na dole Dukla na Karvinsku. Foto: ČTK

Vyšetřovací komise poslanců k privatizaci těžební firmy OKD předložila Sněmovně návrh na čtrnáct trestních oznámení. Její členové se pouští i do spekulací o pozadí celé privatizace, pro které ale nepřinesli důkazy.

Komise navrhuje Poslanecké sněmovně podat trestní oznámení na ministry, úředníky i samotného podnikatele Zdeňka Bakalu. Mezi osobami, na které má trestní oznámení cílit, ale vůbec není Bakalův maďarský společník Peter Kadas.

I na něj by podle šéfa komise Lukáše Černohorského mělo oznámení zamířit. „Jak se tam ty osoby měnily, tak ten seznam by byl hrozně dlouhý a nikdo by ve výsledku nevěděl, kdo to je, tak jsou zahrnutí v kolonce člen představenstva OKD a NWR,“ vysvětlil Černohorský Deníku N, proč je v příloze čítající návrhy na trestní oznámení jen Bakalovo jméno. Maďar Kadas přitom s Bakalou OKD spoluvlastnil.

„Politicky ustavená komise ve své zprávě nedospěla k žádným novým informacím. Jen opakuje tvrzení, se kterými někteří politici přichází už více než deset let. Kdykoliv ale byla tato tvrzení konfrontována s fakty či prověřována nezávislými institucemi, neobstála,“ napsala Deníku N Bakalova mluvčí Šárka Samková.

V privatizaci OKD byla podle závěrů vyšetřovací komise důležitá tři období. Předchozím vládám klade za vinu skutečnost, že do OKD na začátku devadesátých let začlenily také bytový fond obsahující 44 tisíc bytů a další nemovitosti. V roce 1996 pak stát snížil základní jmění v černouhelné společnosti a přišel tak o majoritu. A v roce 2004 došlo k prodeji minoritního podílu státu společnosti Karbon Invest, která ho následně přeprodala miliardáři Zdeňku Bakalovi.

Klíčovou roli podle komise sehráli tehdejší ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Milan Urban. Ti se podíleli na jednání s Karbon Invest v rozporu s usnesením vlády a v interpretaci poslanců nebránili majetkové zájmy státu. Urban podle komise ignoroval jiné zájemce o získání podílu v OKD.

Spolupachatelem měl být i podnikatel Bakala. Ten podle nich věděl, že Karbon Invest nemá zamlčovat, kdo za ním reálně stojí. A že podíl v OKD skupují ve spolupráci s ním, za jeho finanční prostředky, a tudíž de facto pro jeho společnost – tedy pro jinou, než se kterou stát oficiálně jednal.

Komise se ve své zprávě pouští do spekulace, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza OKD

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější