Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Placatá Země, ale i antisemitismus a vraždící 5G sítě. Nový český projekt zmapoval konspirace

Dezinformace, ilustrační foto. Grafika: Fotolia
Dezinformace, ilustrační foto. Grafika: Fotolia

Nový projekt Atlas konspirací si dal za cíl zmapovat konspirační teorie na českém internetu. Kromě „tradičních“ zpráv o zednářích a iluminátech je u nás nyní v kurzu antisemitismus i údajné důkazy toho, že české elity jdou proti zájmům běžných lidí.

Člověk ve skutečnosti na Měsíci nepřistál a Země je placatá. S nejznámějšími konspiračními teoriemi, které se již desítky let šíří veřejným prostorem, se setkal snad každý. Podobných nesmyslů koluje i na českém internetu spousta. Aktuálním hitem je třeba zpráva o tom, že chystané 5G sítě mohou být zdraví škodlivé. Tato zpráva se prostřednictvím interpelace poslance SPD dostala i na jednání Poslanecké sněmovny.

Právě na nejrůznější smyšlené teorie se zaměřil Atlas konspirací, který vznikl na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v rámci programu Studia nových médií. Pětičlenný tým pod vedením Lenky Krsové a Josefa Šlerky si dal za cíl sesbírat konspirace domácí provenience.

„Snažíme se udělat atlas, ve kterém se můžete podívat na stručný popis konspirací, případně si k nim dohledat další informace. Kromě toho jde také vidět, které české servery ty které konspirace a dezinformace šíří,“ vysvětluje pro Deník N Josef Šlerka, který na filozofické fakultě vyučuje a kromě toho řídí Nadační fond nezávislé žurnalistiky (Fond se podílel na rozjezdu Deníku N, udělil mu také finanční grant na projekt Tváře normalizace, pozn. red.).

„Vzniká tedy svým způsobem katalog. Když vás třeba zajímá, jaký typ konspirací lze najít na Protiproudu, je to dohledatelné v našem seznamu. Vzali jsme klasické teorie konspirací, vytipovali jsme základní narativy a kódovali jsme české servery. Nejsou stejné, jak by se mohlo zdát,“ říká Šlerka.

Kromě serverů, které se zabývají čistě protiislámskou agendou a spojují ji s teoriemi o migraci řízené z Bruselu, lze podle Šlerky dohledat také portály, které milují velké tradiční konspirace. Mezi ně se řadí konspirace o iluminátech, kteří řídí svět, a také o egyptských pyramidách, které měly sloužit jako přistávací plocha pro mimozemské vesmírné lodě.

„Pak jsou tady servery, které si libují v ruském

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější